Árokpart helyett vidd ingyen hulladékudvarba a szemetet

2024.04.11. 18:00

Még mindig sokan nem tudnak a házhoz menő lomtalanításról

Máig sokan nem tudják, hogy a hulladékudvarokban sok egyéb mellett még építési törmelék is leadható ingyenesen. Évente kétszer pedig házhoz menő lomtalanítást lehet kérni, ráadásul fizetni sem kell a szolgáltatásért. De vajon ezen múlik-e?

Tábori Szilvia

Fotó: Ladóczki Balázs

Az illegális szemétkupacok láttán sokan elégedetlenkednek ugyan a közösségi oldalakon, ám a hozzászólásokból legtöbbször mégis kiderül: meglepően sokan nem is tudják, mit lehetne tenni az otthon felgyűlt, kommunális kukába nem való szeméttel. Ráadásul többnyire ingyen. Gyors lakossági körkérdésünk nagyjából megerősítette mindezt: van, aki például nem tudott az évente kétszer térítésmentesen kérhető házhoz menő lomtalanításról, ahogy a szintén ingyenesen igénybe vehető szelektív hulladékudvarról sem. Körbejártuk a hódmezővásárhelyi lehetőségeket.

___DSC_6636
Lomtalanítás önkényesen: a szemétnek nem feltétlenül kell itt és így végeznie. Illusztráció: Kiss János

Plusz zsákba bele

Azt a háztartási hulladékot, amely nem fér a kukába, külön erre a célra az ügyfélszolgálaton vásárolt zsákban tehetjük ki a kommunális kukánk mellé. A DTKH Nonprofit Kft. ügyfélkapcsolati pontjairól, azok elérhetőségéről és nyitvatartási idejéről a szolgáltató weboldalán lehet tájékozódni. Vásárhelyen például a Kossuth tér 1. szám alatt működtetik irodájukat, és minden hétköznap elérhetőek, szerdánként például reggeltől estig. De Mártélyon, Mindszenten, Csongrádon, Szentesen és számos más településen is lehet személyesen ügyet intézni.

Házhoz menő lomtalanítás

Sokan valóban nem tudják, de lomtalanítást évente kétszer is kérhetünk teljesen ingyenesen. Egy alkalommal legfeljebb három köbméternyi szemetet szállítanak el és a +36 79 524 821-es telefonszámon lehet időpontot kérni a megfelelő menüpontot kiválasztva.

A tapasztalatok szerint nem kell sokat várni, zömében néhány héten belül ajánlanak szabad időpontot. Ilyenkor a háztartásban feleslegessé vált használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat szállítják el, amit viszont (elvileg) nem visznek el, az a zöldhulladék, egyéb növényi és állati hulladék, építési-, egyéb ipari hulladék; De a veszélyes elektromos, elektronikai készülékeket, gumiabroncsokat, autó- és gépalkatrészeket, ahogy az üveg- és fémhulladékot sem. A házhoz menő lomtalanítást kizárólag szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek igényelhetik, amennyiben nincs díjhátralékuk.

Építési törmeléket ingyen

Az általunk megkérdezett vásárhelyi lakosok egy része azt sem tudta biztosra, hogy a Szántó Kovács János utcán, a Hódtrans Kft-vel szembeni hulladékudvarban még építési törmeléket is le lehet adni. Hasonlóan a vármegye többi hulladékudvarához.

Sokak úgy vélték fizetni kell a szolgáltatásért. Holott mennyiségi korláttal ugyan, de térítésmentesen leadható többek között toner, fáradt olaj, papírt és karton, hungarocell, üveg, de fogadnak veszélyes anyaggal szennyezett csomagolási hulladékot, hajtógázas palackot, autógumit, olajszűrőt, de még étolajat és zsírt is. Lomot százötven kilogrammot vihet naponta és hatszáz kilogrammot évente ingatlanonként. 

Elektronikát a konténerbe

Elektronikaihulladék-gyűjtést kilencedik alkalommal szervez Hódmezővásárhelyen a Szeretem Vásárhelyt Egyesület, április 20-án, szombaton reggel 8 órától az Aldi parkolóban. Leadható ezúttal is: olyan számítástechnikai eszközök, mint például számítógép, telefon, mobiltelefon, háztartási kisgépek, vasaló, hajszárító, konyhai robotgép egyebek mellett, vagy, szórakoztató elektronikai eszköz, televízió, rádió, MP lejátszó, de elemeket, izzókat, fénycsöveket is fogadnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában