Helyi közélet

2024.04.19. 14:45

Sportkonferenciát tartottak Szentesen– Fotók

A HSZC és a Gál Ferenc Egyetem együttműködési megállapodást írt alá pénteken Szentesen. A sport különösen fontos társadalmi szerepéről, a prevenciós lehetőségekről is beszéltek az április 19-én tartott Sportkonferencián.

Tábori Szilvia

A jövő szakembereiért: Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora és Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja. Fotó: Tábori Szilvia 

A sportkarrier tudatos tervezésében rejlő lehetőségeket mutatta be számos előadó a Sport, egészség, rehabilitáció a 21. században elnevezésű konferencián. A rendezvénynek a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ adott otthont.

A meghívott előadók beszéltek egyebek mellett a mesterséges intelligencia bevonásáról a sportsérülések megelőzésében, illetve a sport különösen fontos társadalmi szerepéről. De a kettős sport életpályamodell lehetőségeiről tartott előadást Hornyák János, a HSZC Eötvös József Technikum igazgatója, Draskovits Diána az iskola sportreferense; ugyancsak ezt a témát képviselte Walterné Böngyik Terézia, a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános iskola igazgatója is. 

Beke Szilvia, a Gál Ferenc Egyetem dékánhelyettese először arról beszélt, hogy a lakosság egészségügyi állapota egészen tragikus, hiszen a gyerekek tápláltsági állapotát két-háromévente megvizsgálva látható, hogy a 7-9 éves gyerekek 25 százaléka túlsúlyos, sokuk küzd cukorbetegséggel.

Helyes utat kell mutatni, márpedig ebben az életmód és a megelőzés a meghatározó 

– jelentette ki egyúttal hangsúlyozva az egészség-, illetve sporttudomány, a felkészült, holisztikus szemléletű szakemberek fontosságát. Mint mondta, a Gál Ferenc Egyetem valamennyi karán előtérbe kerülnek a segítő hivatások. Mind a négy iskolai karon olyan szemléletben oktatják a diákokat, amellyel ők továbbviszik azt a prevenciós szemléletet, hogy nem csak a beteg szervre, a vérnyomásra cukorbetegségre kell figyelni, hanem teljes egészében kezelik az emberi szervezetet.

Az egyetem és a szentesi HSZC Boros Sámuel Technikum korábban kötött együttműködést szélesíti ki a konferencián aláírt új megállapodással. Az együttműködéssel az egyetem szakirányú továbbképzési lehetőségeket igyekszik biztosítani a HSZC intézményeiben tanuló, akár az egészségügyi, akár az egészség szervezői pályán készülő fiataloknak. Példaként említette az egészségfejlesztő, mentálhigiénés képzést, amelynek birtokában az ott végzettek képesek a prevenciós munkát egy magasabb szinten végezni, holisztikus szemlélettel. 
Az együttműködési megállapodást a konferencia záró mozzanataként Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja, a Gál Ferenc Egyetem részéről pedig Dux László rektor írta alá. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában