Helyi közélet

2024.04.27. 17:35

Újraszentelték a Macsán-keresztet – Galéria

Szombaton délután újraszentelték – két másikkal együtt – a közelmúltban felújított Macsán-keresztet Makó határában. A 43-as főút mentén található emlékjelbe egy ittas sofőr januárban belehajtott.

Szabó Imre

A Macsán-kereszt előtt valaha a földekre dolgozni indulók, illetve zarándokok imádkoztak. Fotó: Szabó Imre

 

A kereszt egyszerű jel, ami a bizalmat fejezi ki: a kereszten függő Jézus bizalmát az Atya iránt

 – mondta Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke szombaton délután Makó határában. A felújított Macsán-kereszt tövében, mielőtt azt megáldotta és megszentelte, arról is beszélt, hogy a kereszt az isteni gondoskodás reményének jelképe is. 

A mai 43-as főútvonal menti keresztet Macsán László állíttatta a század elején a tanyája előtti dűlőút mellett. Róla tudni lehet többek között, hogy az I. világháborúban huszárszázados volt, és három nyelven beszélt. A nagyjából száz esztendős emlékjel most azért került a figyelem középpontjába, mert januárban egy ittas sofőr nekihajtott és lényegében kidöntötte. Megmentése érdekében a helyi önkormányzat és több magánember fogott össze.

Szikszai Zsuzsanna, a keresztek megújulását szívügyének tekintő, a munkákat koordináló makói múzeumigazgató elmondta: a Macsán-kereszt felújítása az isteni gondviselés egy példája. A balesetet okozó férfi egyébként később személyesen jelentkezett a múzeumban, és elnézést kért, ráadásul hozzájárult anyagilag az újraállításhoz. Megtudtuk, az emlékjelnek örökbefogadója is van: Ferenczi Ferencné apátfalvi lakos.

Másik kettőt is újraszenteltek

Mint arról beszámoltunk, a Macsán-kereszten kívül a közelmúltban még kettőt újítottak fel Makón – egykor mindkettő határkereszt volt, azaz a város határát jelölte. Az Aradi utcait feltehetően a reformkor idején, 1820 körül állították, és az emlékjelet alkotó gerendák mostanra teljesen elkorhadtak, azokat újakra kellett cserélni. A faanyagot ehhez Erdélyből hozták. A másik, Jángori úti kereszt az Aradi utcainak szinte a hasonmása, és ugyanannyi idős is. Kőkerítés mögé, egy magánház udvarába került. Ezeket ugyancsak szombaton szentelték újjá, további gondozásukat pedig a Kereszténydemokrata Néppárt városi csoportja vállalta.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában