A Volánbusz a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult az ellentmondások és a versenykorlátozás miatt

2024.04.02. 11:41

Vásárhely visszavonta a buszos közbeszerzést

Az április másodikai lejárati határidő előtt sebtében visszavonta a helyi buszközlekedési szolgáltatásra kiírt közbeszerzési pályázatát a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A két évvel ezelőtti közbeszerzéssel kapcsolatban összesen 32 millió forintos bírságot kellett az önkormányzatnak és a HVSZ Zrt.-nek fizetnie. Hatalmas a fejetlenség a torony alatt, a buszos botrány tovább dagad.

Kovács Erika

A buszos közbeszerzési pályázatot úja kiírják. Ezért vállalja-e valaki a felelősséget a torony alatt? Archív fotó: Kovács Erika

A vásárhelyi közgyűlés a legutóbbi, március 28-i közgyűlésen vette napirendre a helyi buszközlekedési szolgáltatással kapcsolatos pályázatot. A város késve írta ki a tendert, ami még így, gyorsított eljárással is április 2-án járt volna le, míg a Jovány Busszal kapcsolatos szerződés március 31-éig volt érvényes.

A csütörtöki közgyűlésen eredetileg arról szavaztak volna a képviselők, hogy a Jovány Busszal kötött kétéves megállapodást további két hónappal hosszabbítják meg, ám ebből végül négy hónap lett, ugyanis, mint lapunkban ez megjelent, a Volánbusz Zrt. jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Rámutattak arra, hogy a rövid jelentkezési határidő korlátozza a versenyt, emellett ellentmondásokat is találtak a pályázatban, a buszok maximális méretének kikötése pedig versenykorlátozó, a Volán egyik busza például másfél centivel hosszabb. Márki-Zay Péter a közgyűlésen azt mondta, a Volánbusz színes, szórakoztató kifogásokkal akadályozza a közbeszerzést. Valószínűleg a hivatal jogászai megértették a polgármesterrel, hogy az a bizonyos 15 milliméter egyáltalán nem vicces. Lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy, a Magyarbusz.Infó információja szerint, még az április másodikai lejárat előtt visszavonták a közbeszerzési pályázatot. Ez pedig a közgyűlés után, lehet, hogy még aznap történt meg, hiszen az volt húsvét előtt az utolsó munkanap.

Az önkormányzat a pályázat visszavonásával valószínűleg a 15 milliméter miatt egy esetleges újabb súlyos bírságot akart megelőzni. Mint ismert, a Közbeszerzési Döntőbizottság 32 millió forintra bírságolta meg az önkormányzatot és a HVSZ Zrt.-t a legutóbbi, 2022-es szabálytalan buszos közbeszerzés miatt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában