A vásárhelyi buszközlekedés az elmúlt időszakban gyakori szereplője volt a híreknek

2022.06.25. 08:22

32 millióra büntette a döntőbizottság Vásárhelyt

Az ön­kormányzat 2021. március 1-jétől a Jovány Busz Kft.-re bízta a helyi buszközlekedés-szolgáltatást. A hatóságok időközben több címen is róttak ki bírságot a szabálytalanságokat is elkövető Jovány Buszra.

Munkatársunktól

Képünk tavaly márciusban készült, amikor a kormányhivatal felfüggesztette a Joványbusz működését. Archív fotó: Kovács Erika

A Közbeszer­zési Döntőbizottság összesen 32 millió forintra bírságolta meg az önkormányzatot és a HVSZ Zrt.-t a szabálytalan közbeszerzés miatt. Ez a Vásárhelyen csak „buszmutyiként” emlegetett ügy sokadik felvonása. 

A vásárhelyi buszközlekedés az elmúlt időszakban gyakori szereplője volt a híreknek. Az ön­kormányzat 2021. március 1-jétől a Jovány Busz Kft.-re bízta a helyi buszközlekedés-szolgáltatást. A Volánbusz Zrt. is tovább szállítja az utasokat, mert álláspontjuk szerint az önkormányzat hivatalosan nem bontott velük szerződést. A hatóságok időközben több címen is róttak ki bírságot a szabálytalanságokat is elkövető Jovány Buszra. 

Rendkívüli szomorúsággal értesültünk a Közbeszerzé­­si Döntőbizottság döntéséről, amelynek semmilyen kifogása nem volt a városunk korábbi, fideszes vezetése alatti versenykorlátozó gyakorlattal kapcsolatban, 12 plusz 20 milliós bírságáról. A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága június 23-án kelt határozatában közbeszerzési eljárás mellőzése miatt 7 millió forintra, szerződések érvénytelensége miatt további 5 millió forintra bírságolta Hódmezővásárhely önkormányzatát. A közgyűlési határozat alapján történő feladatellátást a döntőbizottság nem minősítette írásban létrejött szerződésnek, szerintük a szolgáltatási koncesszió megállapításának ismérve, az írásbeliség hiánya miatt, nem teljesült. Önkormányzatunk álláspontja alapján a 2012. évi, személyszállításról szóló törvény jogalapot biztosít a közvetlen kijelölésre

 – áll többek között a hódmezővásárhelyi önkormányzat lapunkhoz is eljuttatott közleményében. 

A Közbeszerzési Hatóság Köz­­beszerzési Döntőbizottság ugyancsak június 23-án kelt határozatában közbeszerzési eljárás mellőzése miatt 10 millió forintra, szerződések ér­­vénytelensége miatt további 10 millió forintra bírságolta a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-t. A HVSZ Zrt. és a Jovány Busz Kft. közötti közszolgáltatási szerződést a döntőbizottság nem minősítette szolgáltatási koncessziónak, mivel álláspontja szerint a hasznosítási jog átengedése nem járt együtt a szolgáltatás hasznosításához kapcsolódó működési kockázatnak a koncessziós jogosult általi viselésére. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában