Helyi közélet

2024.05.26. 08:30

Állatmentő hámot vettek a sándorfalvi tűzoltók

Egy úgynevezett nagyállatmentő hámot vettek a sándorfalvi önkéntes tűzoltók, amelynek az árát a helyi közösség adta össze. Mostantól már könnyebben tudnak bajba jutott lovakat, vagy éppen teheneket menteni. Jelenleg ez az egyetlen ilyen eszköz a vármegyében.

Suki Zoltán

Úgy tudják megemelni az állatot, hogy minden egyszerre emelkedjen. Fotó: Karnok Csaba

Előfordult korábban, hogy kanálisba csúszott egy ló egy szegedi lovas klubban. A Málna névre hallgató kanca magától kijönni nem tudott, ugyanakkor nagyon meg volt riadva, ezért gondozói a szegedi tűzoltókat hívták segítségül. A tűzoltók Krajcsovics László lógyógyász specialista irányításával kezdték meg a mentést, aki már nem először dolgozott együtt velük. Az orvos a biztonságos mentés érdekében Málnát először enyhén elbódította. A tűzoltók ezután két hevedert erősítettek rá, amelyet a tűzoltó fecskendőre rögzítettek, így húzták ki az árokból. Ezt korábban Krajcsovics László mondta lapunknak.

Mostantól azonban könnyebb dolga van a sándorfalvi önkénteseknek, ugyanis tudtak venni egy úgynevezett nagyállatmentő hámot.

 Egy gyűjtést indítottunk, hiszen a közelmúltban két bajba jutott lovat is mentenünk kellett, de ehhez eddig nem volt speciális felszerelésünk

 – mondta lapunknak a Sándorfalvi Önkéntes Tűzoltóegyesület vezetője. Polyák Tamás hozzátette, hogy összejött a pénz a 400 ezer forintba kerülő nagyállatmentő hevederre, amivel mostantól az eddiginél is biztonságosabban tudnak lovakat, vagy akár teheneket menteni.

Krajcsovics László pedig arról beszélt, hogy ha egy nagyobb állat beleesik egy gödörbe, akkor nagyon kell figyelni a biztonságos kiemelésére. Az állatorvos szerint ha sima kötelekkel, vagy spaniferekkel emelnek, akkor azok összecsúszhatnak, és sérülést tudnak okozni a bajba jutott állatnak. Ezzel a most megvásárolt eszközzel viszont úgy tudják megemelni az állatot, hogy minden egyszerre emelkedjen, így kizárhatják a további sérüléseket.

Gajdosné Pataki Zsuzsanna, a település polgármestere pedig arról beszélt lapunknak, hogy a közelmúltban éppen egy lovas rendezvényük volt, ami adta magát a gyűjtés indításához. Sok pénz jött össze, de nem az összes. A maradékot egy nevét nem vállaló helyi vállalkozó pótolta ki, így lett meg az első ilyen eszköz Csongrád-Csanád vármegyében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában