Helyi közélet

2024.05.24. 18:58

Magyarokat avattak francia borlovaggá Ópusztaszeren – Galéria

Szent Vince Borrend nem csak vármegyénkben, de a Loire-mentén, Franciaországban is működik. A két társaság pénteken Ópusztaszeren találkozott, ahol kölcsönösen tiszteletbeli taggá avattak maguk közül négy-négy főt.

Delmagyar.hu

Francia és magyar borászok Ópusztaszeren. Fotó: Karnok Csaba

A Szent Vince Borrend meghívására a Franciaországi Loire menti, ugyanezt a nevet viselő borrend tagjai látogattak el Szegedre. A négynapos kirándulás célja az volt, hogy a két társaság szorosabb kapcsolatot tudjon kiépíteni egymással. Ennek érdekében pénteken közös tiszteletbeli tagavatást tartottak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Lukács Sándor elnök nagymester lapunknak elmondta, 2018-ban vett részt egy franciaországi kiránduláson, ott vitték el a csoportot az ottani Szent Vince Borrend pincéjébe, amely a Loire menti legrégebbi borrend. Őt ekkor a rend tiszteletbeli taggá is avatta – így kezdődött a közös gondolkodás.

 Tavaly egy másik csapat ismét ellátogatott hozzájuk, akkor hívtuk meg a tagokat Magyarországra. Négyen jöttek el, őket most mi is tiszteletbeli taggá avatjuk, ők pedig négy tagunkat viszontavatnak

 – mesélte.

A program az emlékpark szoborparkjának bemutatásával kezdődött, majd az eső miatt nem a tervezett módon, az Árpád emlékműnél, hanem az egyik előadóteremben tartották meg a 4 magyar és a 4 francia borlovag avatását, ahol előtte borkóstolót is tartottak. A Csongrád- és Békés vármegyében tevékenykedő magyar Szent Vince borlovagrend tagjainak avatását a hagyományok szerint borfelismeréssel kezdték: bekötött szemmel kellett megállapítani, melyik a vörös és melyik a fehér. Az eskü szövege után pedig karddal ütötték taggá a jelölteket. A négy francia borlovag sikeresen teljesítette a feladatokat, így megkaphatták okleveleiket. A franciák énekelve kezdték az avatást, kard helyett azonban szőlőtőkével ütötték lovaggá a négy magyart.

Az avatás után a borlovagok megnézték a Feszty-körképet, megebédeltek, majd délután a Szegedi Borfesztiválon folytatták a programjukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában