Helyi közélet

2024.05.24. 21:30

Piros madársisak a tanulmányi erdőben

Arany T. János

A bedős diákok lelkesen álltak neki lefotózni a bájos kis növényt. Fotó: Karnok Csaba

Igazi különlegesség, piros madársisak virágzik az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulmányi erdejében. Ezen a környéken ritkaságnak számít az a növény, amelyre még korábban Marozsán Zoltán erdész-szakoktató bukkant rá. Csütörtökön pedig a vadonjáró szakkör néhány tagja Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanár vezetésével kereste fel a titkos helyet, hogy lefotózzák a növényt. A kosborfélék közé tartozó növény a gyertyánosok, bükkösök, erdei fenyvesek, cseres-tölgyerdők, homoki tölgyerdők, nyáras borókásak lakója. Ásotthalmon fekete fenyvesben nő a piros madársisak. Bánhidy Zoltán vetet a fáradtságot és 66 szál madársisakot számolt össze. A diákok lelkesen álltak neki lefotózni a bájos kis növényt.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A piros madársisak nem termel nektárt, a beporzáshoz a rovarokat úgy csalogatja magához, hogy virága alakjával és színével a harangvirágokat utánozza. Magyarországon egyedszáma tízezres nagyságrendű, eddig összesen 313 lelőhelyen észlelték, amelyből mára 244 maradt. 1988 óta védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Magyarországon körülbelül 60 orchideafaj fordul elő. Mindegyik, így a piros madársisak is védett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában