A kávé világnapja

2019.09.29. 13:30

Alapból nem keserű a kávé, derült ki Vásárhelyen – és nézegetni is érdemes

A vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ a kávé, a kávézás világnapja alkalmából szombaton a népszerű italhoz kötődő rendezvényt tartott. Volt kávé festmény és csoki alakban és fogyaszthattunk barista készítette feketét.

Kávévilágnapi rendezvény, Molnár Bence baristával és Prém Szabolcs kávéval festõvel. Fotó: Imre Péter.

Fotó: Imre Péter

– A kávécserje hatását annak idején egy jemeni kecskepásztor fedezte fel, azt tapasztalta, miután állatai legeltek a növényből, megélénkültek. Az első kávéitalt pedig a közeli szerzetesek készítették, akiknek a pásztor megmutatta a növényt – mondta bevezetőjében Varga Anikó, a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vezetője.

Az intézmény szombaton, a népszerű ital – a víz után a második – világnapja alkalmából rendezett eseményén a kíváncsiak láthattak kávéval festett képeket, kóstolhattak különböző kávés ízesítésű helyi csokoládékat és barista által készített kávét, valamint a vitrinekben különböző eszközök, 19. századi csésze és 20. század eleji pörkölő kapott helyet.

– A kávé igazi ízét, ízeit igyekszünk megmutatni, ami az eddig tapasztaltakkal szemben, nem keserű – mondta a vásárhelyi barista, Molnár Bence, aki 3 éve foglalkozik a kávékészítés tudományával. Elárulta: az úgynevezett újhullámos készítést képviseli, ami azt jelenti, arra törekednek, hogy a kávészemek egy helyről, egy farmról származzanak.

– A kávéfogyasztás, annak kultúrája több egyszerű koffeinbevitelnél. Kísérletezünk, szeretnénk minél többet kihozni ebből a növényből – jelentette ki. Igazáról meggyőződhettek, akik megkóstolták feketéjét, a presszótól a különböző tejes variációkig. Tanúsíthatjuk, teljesen más ízt éreztünk, mint a hagyományos kávéknál.

– Az interneten láttam, és megtetszett a kávéval való festés – mondta a vásárhelyi Prém Szabolcs, aki 4 éve kezdett ilyen képeket alkotni. A szombati eseményre 10 olyan művet hozott, melyek kávézást ábrázolnak. Lefőzött kávéval dolgozik és a rétegeket akvarell technikával viszi fel a papírra, egy képhez átlagban fél deci fekete elég és egyszerre több festményen dolgozik. – Nemcsak művészi célt szolgál, szeretem, fogyasztom is a kávét – közölte. Megyénkben van még egy kávéfestő – az országban nincs több ötnél! –, a makói Kajári Katalin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában