Helyi kultúra

2019.10.02. 08:34

Öt kézműves díj került a megyébe

Négy pályázóhoz összesen öt Magyar Kézműves Remek díj is jutott Csongrád megyébe. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három önkéntes tagja, a szegedi Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész, a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft., a szintén hódmezővásárhelyi Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész két pályamunkával kapta meg az elismerést az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron tartott díjátadón, Budapesten. Mellettük a bordányi Kisapáti Zsolt gépgyártástechnológus pályamunkája kapott elismerő címet.

Munkatársunktól

Négy pályázóhoz összesen öt Magyar Kézműves Remek díj is jutott Csongrád megyébe. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három önkéntes tagja, a szegedi Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész, a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft., a szintén hódmezővásárhelyi Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész két pályamunkával kapta meg az elismerést az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron tartott díjátadón, 2019. szeptember 27-én pénteken, Budapesten. Mellettük a bordányi Kisapáti Zsolt gépgyártástechnológus pályamunkája kapott elismerő címet.

Összesen 2019-ben 124 pályázat érkezett be, melyből 47 remek díjat adtak át, valamint 3 pályázó Elnöki Aranyérem kitüntetésben részesült. Csongrád megyéből három önkéntes kamarai tagunkat díjazták: Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész két pályamunkája, habán gránátalmás salátás készlete és habán kék boros készlete, a Hódfó Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. táska kollekciója, Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész divattáska termékcsaládja, míg Kisapáti Zsolt gépgyártástechnológus nagy kerekű biciklije részesült elismerésben. A díjakat dr. Parragh László MKIK elnök, Pölöskei Gáborné szakképzésért és felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Kovács J. Attila MKIK kézműipari alelnök és Horváth Vilmos, az MKIK turizmusért felelős alelnöke adták át.

Az MKIK 2002-ben indította útjára a Magyar Kézműves Remek pályázatot. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és a termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből rendezett kiállítás az Agrármarketing Centrum jóvoltából az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron, a Hungexpo területén szeptember 26-29 között volt megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában