Az internetfüggőség drogfüggőkre jellemző agyi elváltozást okoz

2019.10.25. 17:31

Robotokkal teszik élményszerűvé az olvasást

Nincs idejük, ezért nem olvasnak könyveket – derült ki egy közelmúltban, a 3 és 17 év közötti fiatalok körében készült közvélemény-kutatásból. Holott naponta akár 3,5 órát lógnak a neten. A digitális világban ezért a könyvtáraknak is újra kell gondolni a szerepüket.

Jeszenszky Zoltán

Robotokkal adják vissza az olvasás élményét a diákoknak. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

89 perc, másfél óra. Magyarországon átlagosan ennyi időt tölt egy ember naponta a facebookon. Ha ezt az időt megfelezné és helyette idegen nyelvet tanulna, akkor kétévente egy új nyelvből tehetne középfokú nyelvvizsgát – hangsúlyozta Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem tudományos dékánhelyettese a Somogyi-könyvtárban.

Az internet legyőzte az olvasást

Azok a fiatalok, akik folyamatosan a világhálón lógnak és 10-20 percenként ellenőrzik telefonjukat, hogy kaptak-e üzenetet, alig olvasnak. 57 százalékuk soha nem vesz kezébe könyvet – derült ki „Az én könyvtáram” projekt keretében készült közvélemény-kutatásból. Gombos Péter Freund Tamás agykutatónak a Könyvtárosok Vándorgyűlésén tartott tavalyi előadását is idézte:

az internetfüggők agya egészen pontosan úgy néz ki, mint a súlyos drogfüggőké.

 

És ugyanolyan nehéz lejönni a szerről, az internetről, mint a kábítószerekről, ehhez képest nagyon keveset beszélünk róla – folytatta az olvasáskutató. Ha ez pedig nem lenne elég, nyakunkon a digitális demencia.

Robotokkal adják vissza az olvasás élményét a diákoknak. Fotó: Karnok Csaba

Okos telefonok, buta emberek

James R. Flynn új-zélandi intelligencia-kutató volt az, aki először leírta, hogy az emberiség átlag intelligenciája folyamatosan gyarapodik, tíz évente három százalékponttal nő. Egyre okosabbak vagyunk, de most ennek vége. Azok a kütyük, amelyek megkönnyítik a hétköznapokat, elbutítanak minket. Nem kell már térképet olvasni, majd a GPS útba igazít. Miközben sokkal több információ folyik át az agyunkon, kevésbé vagyunk képesek ezek rendszerezésére és a tanulásra – mondta Gombos Péter.

Lehet szórakoztató a komoly irodalom

„Az én könyvtáram” projekt pont arra keresi a választ, hogy hogyan változik meg a könyvtárak szerepe a digitális világban. A Néprajzi Múzeum és a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a megyei és községi könyvtárakkal együttműködve indította el a programot. És hogyan lesz egy mai fiatalból olvasó? Ha megmutatják neki, hogy az olvasása nem kötelező feladat, hanem szórakoztató élmény.

Bevonultak a robotok a könyvtárba

Színes építőkockákból állnak, gyerekek tervezték és rakták össze, majd programozták be. Öt nap alatt jutottak el a nulláról oda, hogy a mozgó-zúgó robotokkal keltik életre A kis herceget. A kísérleti programot a maroslelei könyvtárban tesztelték, lenyűgöző eredménnyel – erről már Farkas Krisztina beszélt a könyvtárosoknak. Azóta hiánycikk A kis herceg, minden gyerek azt akarja elolvasni. Miközben a robotokon dolgoztak, észrevétlenül megtanultak csapatban dolgozni, programozni és felfedezték, hogy az olvasás is lehet páratlanul izgalmas játék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában