A népi szecesszió virágkora

2020.09.16. 18:39

Izgalmas kerámiakiállítás nyílt Vásárhelyen

T.Sz.

Fotó: Arany-Tóth Attila

– A népi szecessziós kerámiastílust egykor a szocialista kultúrpolitika polgári giccsnek nevezte, a művészettörténészek nem találták eléggé művészinek, a néprajzkutatók pedig elég népinek – fogalmazott Nagy Vera néprajzkutató A hódmezővásárhelyi népi szecessziós kerámia című kiállítás zártkörű megnyitóján tegnap.

A Tornyai János Múzeum tárlatán öt fazekasmester mintegy száz, többségében a harmincas években, a népi szecessziós stílus virágkorában készült munkáját mutatják be. A stílus megszületéséről a néprajzkutató úgy fogalmazott: a 19. század végén az olcsó, gyári készítésű edények megjelenésével megcsappant a kereslet a fazekasok használati tárgyai iránt, miközben a parasztság polgárosodásával megjelentek új igények.

A kiállított kerámiák visszatükrözik Vásárhely egykori társadalmi és kulturális változásait.
Fotó: Arany-Tóth Attila

Nemcsak a festett bútorokat cserélték le polgárira, keresték a fazekasok elérhető árú díszedényeit is. A népi szecessziós kerámia virágzó korszakát az 1930-as években élte. Ahogy Miklós Péter intézményvezető elmondta, a polgári lakáskultúra kialakulásával a tárgyak már nem használati eszközökként, hanem díszítőelemként jelentek meg, így válhatott a nagy múltú fazekasság művészetté.

A gyűjtemény a Tornyai János Múzeum nyitvatartási idejében december 13-ig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában