köles lászló közelebb hozza a település múltját

2020.10.01. 16:06

Színesben tárul elénk Kiszombor múltja

Izgalmas világba kalauzol el minket a kiszombori kötődésű Köles László. Leöregített és színezett fotóiról letűnt korok emberei köszönnek ránk.

Tóth A Péter

Köles László számítógéppel és fantáziája segítségével kiszínezi a fekete-fehér fotókat.

Fotó: Tóth A. Péter

– Szeretem a települést. Masszív kötődésem van Kiszomborhoz, miután ott nőttem fel, odajártam iskolába, ott éltem, csak az utóbbi tíz évben lakom Makón. Napi szinten jártam gyerekként a Rónay-kastély, a Rotunda árnyékában. Csak felnőttként értékeli az ember, hogy micsoda épített öröksége van a Maros-parti ékszernek, Kiszombornak – mondta lapunknak Köles László.

Köles László számítógéppel és fantáziája segítségével kiszínezi a fekete-fehér fotókat.
Fotó: Tóth A. Péter

Valóság és illúzió

– Nem volt egyszerű a kezdet, órákig lehet szöszmötölni, ám még akkor sem biztos, hogy kielégítő a végeredmény. Egy régi, akár szépia árnyalatú vagy fekete-fehér fotót színesben látni, közelebb hozza a témát az emberhez. Mindent színesben látunk, akkor ez miért ne lehetne színes? De akárhogy is, tudjuk, hogy mindez csak illúzió – vallott a kezdetekről az alkotó.

Hozzátette, a színekben sosem lehetünk biztosak, hogy pont olyanok voltak, ez csak a fantáziánkra van bízva. Néhány fotó esetében – ilyen kép például az egyetlen fennmaradt hiteles belső fotó a kiszombori Rónay-kúriáról – a hitelesség kedvéért szakemberekhez fordult. Lapunknak elmondta, hogy Borsi Sándor kiszombori szobrászművésztől, Marosvári Attila történész-levéltárostól és Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatótól sok segítséget kap.

Életképeket „fest”

 

Köles László jelenleg hatvan színezett fotó felett jár. A Rónay családdal kapcsolatos képeket is színezett már, amelyeket a híres família ma élő leszármazottai is láttak.

– Alapvetően kiszombori képeket választok, főleg amelyeken jellegzetes, a település látképét meghatározó épület van, amelyet mindenki ismer. A régi képek sajnos nagyrészt nem a legjobb minőségűek. De vannak, és ez nagyon jó! Remélem, hogy más is örömét leli abban, hogy a régi képeket új köntösbe öltöztetve láthatja – fogalmazott az alkotó.

Rajong a színkeverésért

– Kedvelem a vintage színvilágot. A képeknél minden szín egy-egy réteg, ezek egymásra helyezése és különböző módon történő keverése, alakítása hozza a végeredményt. Az emberi bőr, különösen az arcbőr árnyalatának kikeverése kemény dió. Itt is több szín és árnyalat hozza a tökéletes eredményt. Minden egyes kép egy újabb lecke, tapasztalat, amit a jövőben tudok felhasználni. Vannak kész, az adott képhez felhasználható segédanyagok, effektek, színsémák, sablonok, amelyek segítséget nyújtanak a végleges képhez. Ehhez jön még a fantázia, és akkor érdekes lesz a végeredmény – magyarázta.

Bár Köles László képeiből nem volt még kiállítása, a Halász Tamás által jegyzett „Makó anno” régi, makói és környékbeli fotókat tartalmazó könyvsorozat jubileumi kötetében már szerepeltek színezett alkotásai. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör az idén tervez egy „Kiszombor anno” kiadványt, amelyben a férfi képei szintén helyet kapnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában