A kölcsönös segítségnyújtás a siker titka

2021.01.30. 20:00

Andóczi Balogh Éva harminc éve munkálkodik a kulturális élet felvirágoztatásáért

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár PR-munkatársát méltatta idén a szegedi városvezetés a Szeged Kultúrájáért díjjal. Andóczi Balogh Éva 13 esztendő alatt virágoztatta fel az intézmény ma már igen szerteágazó és élénk kulturális kapcsolati hálóját.

Koós Kata

A könyvtárosi hivatás speciális, segítő szakma, megfelelő lelkialkat kell hozzá.

Fotó: Frank Yvette

Főiskolásként érkezett Bács-­Kiskun megyéből a napfény városába Andóczi Balogh Éva, Szeged pezsgése rögvest magával ragadta.

– Magyar–népművelő szakra jelentkeztem, mely akkoriban elképesztő népszerűségnek örvendett. Nagyon szép emlékeket őrzök a főiskolás éveimről, belépőt kaptunk a város összes kulturális intézményébe, amit ki is használtunk, pezsgő kulturális életet éltünk. Emellett emlékszem, mekkora élmény volt számomra a villamos és az uszoda – idézte fel mosolyogva Szegeddel kapcsolatos első élményeit a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa.

Ifjúsági misszióval indult Andóczi

A városi és megyei könyvtár közösségéhez 1989-ben csatlakozott, ám akkor még más munkakörben, a gyermekkönyvtár könyvtárosaként. Elmondása alapján szép és fontos kihívásokat tartogatott ezen időszak, igazi műhelymunka folyt a gyermekkönyvtárban, nagyon élvezte a gyerekeket olvasásra ösztönző missziót.

17 évvel később csatlakozott a Dél-alföldi Pedagógiai Intézet munkacsoportjaihoz, ahol a kompetenciaalapú oktatás bevezetése idején képesség- és készségfejlesztő tankönyveket készített csapatával. 2008-ban visszatért a Somogyi-könyvtárba, ám már új

munkakörbe.

Együtt egymásért

A PR-tevékenység a könyvtárak tekintetében akkoriban még igencsak gyerekcipőben járt, a Somogyi-könyvtár az országban másodikként nyitotta meg e munkakört. Andóczi Balogh Éva korántsem ijedt meg az akkor még kevéssé ismert terep kihívásaitól:

maximalista munkamorálja, elhivatott és kitartó tevékenysége révén az intézmény ma már igen szerteágazó, élénk, mindig újabb lehetőségeket kínáló kulturális kapcsolati hálóval rendelkezik.

 

Andóczi Balogh Éva: A könyvtárosi hivatás speciális, segítő szakma, megfelelő lelkialkat kell hozzá.
Fotó: Frank Yvette

– Óriási állományunk szinte minden témát felölel, így meglehetősen gördülékenyen épült ki a kulturális társintézményekkel és a sajtóval a kapcsolatunk, melynek vezérelve mindig a kölcsönös segítségnyújtás volt. Ez a jó együttműködések alapja – közölte, majd az elmúlt 13 esztendő legnagyobb sikerei között említette a könyvtár kiváló viszonyát a szegedi színházzal, az agorával, a Belvárosi mozival, az iparkamarával, továbbá hogy az ünnepi könyvhét az ország egyik legrangosabb könyvünnepévé fejlődött. Emellett az intézmény a szegedi fesztiválok elmaradhatatlan együttműködő partnerévé vált, mint a SZIN, a hungarikum- vagy a nemzetközi tiszai halfesztivál. Sőt saját képregényfesztivállal is rendelkezik.

– Egyik legkedvesebb, személyes büszkeségem a kommunikáció terén, mikor útjára indítottuk a Házhoz megy a könyv szolgáltatásunkat, mellyel mozgásukban korlátozott olvasóinknak igyekszünk olvasásélményt biztosítani. Mikor e szolgáltatásunkat az egyik templomban a mise végén megemlítette a pap, le­esett az állam. Égből pottyant csoda volt

– mesélte

mosolyogva.

Csapatmunka

A Szeged Kultúrájáért díjra egyáltalán nem számított, jóllehet kulturális szervező tevékenységéért 2015-ben már Csongrád megyei Príma Díjjal tüntették ki.

– Nagyon meghatott, de bevallom, kicsit zavarba is hozott a Szeged Kultúrájáért díj, őszintén meglepett. Mindenekelőtt azért, mert a könyvtár sikere, pezsgése, kulturális jelenléte, rugalmassága, kreativitása, projektgazdagsága komoly csapatmunka eredménye. A könyvtárosi hivatás speciális, segítő szakma, melyhez megfelelő lelkialkat kell, mellyel a Somogyi-könyvtár minden munkatársa rendelkezik. Így ez az elismerés éppannyira az egész közösségünkké is, mint az enyém

– közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában