A valóság nézőpontjai

2021.01.24. 11:51

Fiatal művészek kiállítása Hódmezővásárhelyen – Fotók a Tornyai-múzeumból

Szabó Klára Petra, Kármán Dániel és Gresa Márton Solo, Interrea­lism, illetve Flash című egyéni kiállításai várják a kedvezőbb időket a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A fiatal alkotók egyéni megoldásai gyökeresen eltérnek egymástól, műveiket mégis több aspektus is összeköti.

T. Sz.

Hódmezõvásárhely, Egyéni kiállítások a Tornyai János múzeumban. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország Képen: Gresa Márton kiállítása.

Tizenöt, márciustól mostanáig készített, négy képi irányra tagolható művét hozta el a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán nemrégiben végzett Kármán Dániel. A fiatal képzőművész tavaly­előtt nyerte el a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat a Vásárhelyi " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Őszi Tárlaton.

A valóságok közötti útra invitál Interrealism beszámoló kiállításának műveivel, köztük például a klasszikusabb indíttatású női aktokkal, vagy egy templomi restaurálás folyamatát feldolgozó képekkel. Olyan struktúrákat jelenített meg, amelyek végeredménye legalább annyira festmény, mint amennyire grafika.

Viszonyaink a térben

– A motivumaim rendszerét, a vizuális elemek sturktúráját közvetlen környezetemből merítem; a fizikailag és érzetileg hozzám közelebbi dolgokat élem meg saját személyes valóságomként. Ezek rendszerét igyekszem megérteni: hiszen művészi folyamataimat az alakítja, miként viszonyulok környezetemhez és körülményeimhez

– mondta Kármán Dániel részben arra a kérdésre, vajon hatott-e munkáira az, hogy február óta közös budapesti műteremben dolgozhat barátjával, a Tornyai János Mú­­zeumban szintén kiállító Gresa Mártonnal.

Az alkotótárs Flash című kiállításán szintén a kettősséget állítja művei kö­­zéppontjába. A hagyományos realista értékeket és festészetet digitális képalkotással ötvözi, új rituálét létrehozva. A Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotó meglátása szerint a virtuális már nem ellentéte a valóságosnak: a virtuális már része a valóságosnak, így a mai kor embere nemcsak kölcsönhatásban van a technikai eszközökkel, hanem gyakran annak világában éli mindennapjait.

A női nézőpont a Tornyai-múzeumban

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas alkotója, Szabó Klára Petra női nézőpontból mutatja meg az öntárgyiasítás megnyilvánulásait. A kiállítás címe, Solo a művészi magányra és egyedüllétre, a karantén miatti alkotói bezártságra utal. Témaválasztásával a művész saját példáján keresztül kérdez rá a női szerepekre, illetve a társadalomban betöltött helyük ambivalenciáira; Szabó Klára Petra önvizsgálata egyfajta mankóként is szolgál a nők általános identitáskereséséhez.

A három alkotó kiállítását, bár egyéni megoldásaik gyökeresen eltérnek egymástól, mégis több aspektus összeköti. Fotó: Frank Yvette

A három alkotó kiállítását, bár egyéni megoldásaik gyökeresen eltérnek egymástól, mégis több aspektus is összeköti – mondta el Képiró Ágnes művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlat és a Tornyai eme kiállítások kurátora. Az alkotások témaválasztásában kiemelt az önreflexió és a perszonális közeg. Képiró Ág­­nes szerint az idei díjazottak tárlata ismét a legfrissebb hazai művészeti trendek kiváló válogatása.

Képlékeny valóságban

– A Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérő kiállításainak lényege és célja, hogy az elismert művészek visszatérjenek Vásárhelyre, bemutatva a díjazásuk óta eltelt idő alatt készült alkotásaikat

– mondta kérdésünkre Miklós Péter még a tárlat rendezése közben. A Tornyai szakmai ta­nácsadója hozzátette: a három művész további egy-egy alkotással gyarapítja az intézmény egyedülálló képzőművészeti gyűjteményét.

Az online vernisszázson Szabó Noémi művészettörténész azt hangsúlyozta: az elmúlt egy év sok más mellett arról is szólt, hogy a létezés jól ismert alaptételei, az objektív valóság paradigmája miként váltak egyre képlékenyebb és bizonytala­nabb fogalmakká. Hogyan lettek könnyen és kényelmesen átjárhatóvá a valóságos és virtuális létezés területei, miközben ez veszélyeket és problémákat hozott magával. A három eltérő szemléletű művész az elmúlt egy év munkáit mutatja be, egyetlen közös vonásuk, hogy mindannyian rákérdeznek a megváltozott egyéni és közösségi élet stratégiáira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában