új kiadásokkal a régebbi kötetek is vonzóak

2021.03.25. 18:50

A fantasztikus irodalom bűvöletében

Főként a misztikus, romantikus történetek, az izgalmas nyomozások és az élethelyzeteikre reflektáló történetek foglalkoztatják a 12–16 éves korosztályt.

Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Úgy tűnik, a témaválasztás az ifjúsági műfaj egyetlen jól kö­rülírható pontja. Hatalmas a választék, változatos a könyvek stílusa, amelyek részben ugyan kapcsolódnak a régi ifjúsági regény hagyományai­hoz, miközben a Harry Potter már átrendezte az olvasási szo­kásokat.

A helyzetet tovább bo­nyolítják a tágan értelmezhető korosztályi besorolások, illetve a nehezen realizálható határok.

A vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban a gyermekkönyvtári és a felnőttrészleg közötti rugalmas elosztással alkalmazkodnak az ifjúsági irodalom sa­­játos helyzetéhez, és így az olvasói igényekhez. Az ajánlásokhoz és elrendezéshez fontos ismerniük a köteteket, hogy a 10–12 évesek kezébe is inkább a nekik való történetek kerüljenek. Általánosság ugyan, de itt mégis különösen igaz, hogy nincs két egyforma szituáció.

A vizualitás is meghatározó: az új kiadásokkal a régebbi kötetek is vonzóak a fiatalok számára.
Fotó: Tábori Szilvia

– Élethelyzettől kezdve a lelki alkati sajátosságon át sok mindenen múlik, ki mit forgat a kezében. Függ attól, hogy a fiatalok mit kapnak az iskolában vagy otthon, de a kortársak lelkesedése ugyanilyen meghatározó lehet – magyarázta Gyulafalviné Vereczkei Györgyi és Daru Éva gyermekkönyvtáros.

Abban mindketten egyetértettek, az első tizennégy év meghatározó az olvasási készség kialakulásában.

A fantasztikus irodalom egy­értelmű uralkodó: Cassandra Clara, Rich Riordan történeteit, a Twilight- vagy a Vámpírnapló-sorozatot szinte falják, a 12–14 éves korosztályból főként a lányok. Daru Éva szerint tévedés azt gondolni, hogy ezek üres történetek, a karakterek élethelyzete, személyiségfejlődése igenis reflektál a kamaszkor kihívásaira.

A kortárs magyar irodalomból Leiner Laurától A Szent Johanna gimi nyolc kötete a könyvtár egyik legnépszerűbb olvasmánya. Hasonlóan kedvelt Berg Judit, Gimesi Dóra, Király Anikó, Kertész Erzsi, Sohonyai Edit, Wéber Anikó, Mészöly Ágnes, de Nyulász Péter és Böszörményi Gyula is népszerű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában