Restaurálják az oltárképet

2021.05.26. 16:20

Lázár János nyújtott anyagi segítséget a barokk festmény felújításához

Néhány hét múlva leveszik és restaurálni viszik a mindszenti Mindenszentek-templom főoltárképét. Csongrád-Csanád megye talán legrégebbi barokk alkotása nagyon rossz állapotban van. A tervek szerint december közepén már a régi fényében, ismét a helyén csodálhatjuk meg az alkotást.

Kovács Erika

A több mint 200 éves mindszenti főoltárkép vászna megereszkedett, alul több helyen elszakadt, a több mint 100 alak már alig látszik. Decemberre olyan lesz, mint új korában.

Fotó: Kovács Erika

A 221 éves mindszenti Mindszentek-templom felújítása néhány hónapja ért véget. A műemlék épület kívül-belül megszépült. A főoltárkép res­tau­rálására a beruházás során nem jutott forrás. A plébánia Lázár János országgyűlési képviselő személyében azonban mecénásra talált. Az ország­gyűlési képviselő a 4 millió forintos költséget adományként biztosítja.

– A leírásokból tudjuk, hogy templomunk berendezése 1801 és 1803 között készült el

– tudtuk meg Salamon László plébánostól.

–A barokk stílusú főoltár és a két mellékoltár márványszínezését, aranyozását Sporer Mihály és Csokány Antal egri művészek végezték. A hatalmas méretű, 4,2x2,1 méteres olaj főoltárkép festője viszont ismeretlen. Annyi bizonyos, a megye egyik, de talán a legrégebbi és az egyik legjobb barokk alkotásáról van szó. A képen a Szentháromság és a szentek láthatók. A művész több mint száz alakot ábrázolt változatos színekkel, a barokk művészetre jellemző mozgalmassággal. Sajnos azonban ebből mára alig látszik valami – mondta Salamon atya.

A több mint 200 éves mindszenti főoltárkép vászna megereszkedett, alul több helyen elszakadt, a több mint 100 alak már alig látszik. Decemberre olyan lesz, mint új korában.
Fotó: Kovács Erika

A főoltárkép felújítását nem lehetett tovább halogatni. A vászon megereszkedett, a kép alsó harmadában több helyen szakadás látható. A vakkeret a rossz felfekvés miatt elváltozásokat okozott. A festékréteg felkagylósodott, kipergések is láthatóak. A kép felülete szennyezett, a lakkréteg elsötétedett. A keretléc, mely a festményt tartja a falfülkében, erősen rovarfertőzött, felületén sok a sérülés. Az aranyozása is megkopott, szennyezett.

– Mivel tavaly, a templom felújításához már rendeztünk gyűjtést a hívek körében, ezért a főoltárkép restaurálásához szükséges összeget már nem tudtuk volna ilyen módon előteremteni. Ezért is köszönjük Lázár Jánosnak, hogy a segítségünkre sietett

– említette meg az atya.

A festmény helyreállítását Fazekas Gyöngyi és asszisztense, P. Mürschberger Zsuzsanna restaurátorok végzik. A főoltárképet július elején veszik le a helyéről és viszik el. A tervek szerint a barokk kép december közepén kerül vissza a főoltárra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában