Filmes és színházi szakmákat kínálnak

2021.06.30. 20:33

Képzéseket indít Szentesen az SZFI

Augusztus közepén meghirdetett szakokat, októberi indulást, ám legalább két-három éves felfutást ígérnek az új közép- és felsőfokú oktatás szervezői Szentesen. A partnerek június 30-án aláírták a szándéknyilatkozatot.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

Jórészt államilag finanszírozott, közép- és felsőfokú képzéseket indít várhatóan október elejétől a szentesi Koszta József Múzeum a Színház és Film Intézettel együttműködésben helyi, illetve dél-alföldi hallgatóknak. Augusztus közepére körvonalazódnak a képzések, októberben pedig a tervek szerint elindulhat az oktatás. Az együttműködés részleteiről szerda délután számolt be Csányi János, az SZFI igazgatója, illetve Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója.

– Az utánpótlás oktatásával visszatérhet a hajdani kulturális erő a városba

– fogalmazta meg Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozva, a dél-alföldi régió ismét méltó helyre kerülhet. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Farkas László Róbert, is, aki elmondta: Szentes hetven évvel ezelőtt vesztette el vármegyeközponti státuszát, de szellemi befektetéssel, oktatással talán ismét elindulhat egyfajta szellemi növekedés.

Az ötleten túl: októberben indulhatnak az új képzések Szentesen.
Fotó: Tábori Szilvia

Tehetségeivel Szentes ismét méltó helyére kerülhet Magyarország szellemi életében.

Az együttműködő felek szándéknyilatkozatot írtak alá a szentesi múzeumban. A konkrétumokról Csányi János kérdésünkre úgy fogalmazott: mindenképp az SZFI budapesti központjával szoros együttműködésben képzelik el a munkát. Hangsúlyozta, izgalmas kísérletezés indulhat a dél-alföldi régióban, legalább két-három év felfutási idővel számol. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a regionális igényekre formálják a stúdiumokat.

Az SZFI jelenleg száztíz különféle képzést kínál fővárosi központjában, kezdésnek ebből 8-10 szakot indítanak el Szentesen, az érdeklődéshez alakítva a kínálatot. Úgy véli, hatalmas a kulturális szféra utánpótlásigénye, a színházi és filmes terület igényli a magasan képzett szakembereket. Ugyanakkor a legjobbakra számít a szakma. A kiscsoportos osztályokba sikeres felvételivel csatlakozhatnak a diákok. Az érettségizettek az emelt középszintű, a diplomások pedig az egyetemi szintű osztályokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában