Egy korszakos zseni misztikus világa

2021.09.02. 13:24

Leonardo da Vinci kiállítás érkezik Vásárhelyre

A világ leghíresebb festményének a Mona Lisának a festője, akinek az élete legalább annyira rejtélyes volt, mint modellje mosolya. Kora polihisztoraként szinte mindennel foglalkozott: feltaláló, hadmérnök, szobrász, matematikus, építész és zeneszerző volt. A saját korát több száz évvel megelőző, ezerarcú tudós, Leonardo da Vinci munkásságát bemutató tárlat érkezik hamarosan Hódmezővásárhelyre.

T. Sz.

A megyei kiállítások után Firenzébe utaztatják vissza a Leonardo da Vinci kiállítást. Fotó: Leonardo da Vinci Expozitie

Egy firenzei Leonardo da Vinci kiállítás érkezik hamarosan a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.

Az Olaszországból érkező interaktív tárlat anyagát a reneszánsz művész, tudós és felfedező alkotásai alapján készítették el.

Leonardo da Vinci a történelem egyik legtermékenyebb feltalálója; a legkülönfélébb területeken dolgozott ki találmányokat és újításokat. Legyen szó fegyverek, repülőgépek, vízi rendszerek vagy a kereskedelmi eszközök tervezéséről. Leghíresebb műveinek reprodukciói mellett találmányaival is találkozhatnak majd az érdeklődők.

A megyei kiállítások után Firenzébe utaztatják vissza a Leonardo da Vinci kiállítást. Fotó: Leonardo da Vinci Expozitie

– Ezeket a gépezeteket egy kortárs olasz mérnökcsapat da Vinci eredeti rajzai alapján építette meg olyan anyagokból, amelyek a mester idejében is elérhetőek voltak. A különleges kiállítási anyagot Temesvárról hozzák a térségbe, majd utaztatják vissza Olaszországba mondta lapunknak Krai Sándor, a nem mindennapi tárlat szervezője. A találmányok négy nagyobb témakör köré csoportosítva jelennek meg majd a vásárhelyi művelődési központban is: hidraulika, mechanika, háborús szerkezetek, illetve repülés.

A kiállításon bemutatott reprodukciók eredetijének megtekintéséért keresztül-kasul be kellene utazni Európát.

A Mona Lisa a párizsi Louvre-ban, az Angyali üdvözlet Firenzében, a Hölgy hermelinnel Krakkóban várja látogatóit.

A szervezők viszont azt ígérik, a Művész-Feltaláló-Zseni című kiállításon a művészetkedvelők Leonardo leghíresebb festményeivel is találkozhatnak.

Hogy mindezt milyen formában, az kiderül a szeptember 8-a és 12-e között, a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A tárlat ezután vándorútra indul és Makón, Szentesen, valamint Orosházán is látható majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában