Katona Imre élete végéig csongrádi maradt

2021.10.12. 16:43

Európai hírű folkloristára emlékezik a kiállítás – Fotók

Száz éve született Csongrádon a világjáró néprajzkutató, Katona Imre. A nagy hírű folkorista munkássága előtt emlékkiállítással tiszteleg a városi múzeum. A tárlaton a néprajzkutató emlékei, fotói és útinaplói mellett személyes tárgyai is megtekinthetők.

Majzik Attila

Katona Imre mindig egy népviseletbe öltözött babával tért haza utazásairól. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A hihetetlenül szorgalmas, magyar folklorista, Katona Imre száz évvel ezelőtt, 1921-ben született Csongrádon. A néprajz iránti rajongását valószínűleg makói születésű édesapjától örökölhette, aki egy életen át érdeklődött a népi kultúra és népnyelv iránt.

Bár csak fiatalkorát töltötte a városban, élete végéig csongrádi maradt. Ezer szállal kötődött a településhez, már egyetemistaként is népmese-kutatást folytatott a városban, a híres csongrádi mesemondó, Palásti Annuska hetven meséjét jegyezte le. Később ismeretterjesztő előadásokat, konferenciákat és kiállításokat szervezett Csongrádon.

– 1991-ben, még gimnazista koromban ismerkedtem meg Katona Imrével, aki egy barátságos, közvetlen, őszinte ember volt. Ő terelgetett a néprajztudomány irányába, később pedig szakmai tanácsokkal segített – mesélt mentoráról Vincze Klára néprajzkutató.

A száz éve született folkloristának a Tari László Múzeumban szenteltek emlékkiállítást, a tárlaton Katona Imre családi fotói, útinaplói, könyvei és jegyzetei mellett rengeteg személyes tárgya is helyet kapott. Látható az írógépe, a szemüvege, a ballagó öltönye és a várostól kapott Pro Urbe-díja is, valamint az a jó pár népviseletbe öltözött baba, amelyeket utazásairól hozott magával.

– Munkásságának nagyobb része a folklór területére összpontosult, ezen belül alig akadt műfaj, amelyet ne érintettek volna kutatásai. Gyűjtött népmeséket, népdalokat, népballadákat, de vicceket is, a kubikosság életében pedig rendkívüli alapossággal merült el. Ezen a kiállításon keresztül kicsit közelebb kerülhetünk hozzá és a munkásságához – fogalmazott Vincze Klára.

A tárlat a felnőttek mellett a gyerekek számára is kínál érdekességeket, az ifjúságot a Palásti Annuska meséi alapján készült színezővel és óriás kirakóval is várják. A kiállítás február 28-ig látogatható a Tari László Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában