Helyi kultúra

2022.06.22. 14:12

Égből pottyant történetek

Újra a megszokottól eltérő napszakban, sűrített kínálatban elevenednek meg a térségi kulturális intézmények az országos Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva június 25-én, szombaton.

T. Sz.

Előadásokkal, kreatív foglalkozásokkal várják a közönséget a vásárhelyi közgyűjtemények. Archív Fotó: Tábori Szilvia

Országosan mintegy 400 intézmény csaknem 2000 programmal készül a kerek évfordulóra, idén ugyanis pontosan húszesztendős a Múzeumok Éjszakája. A különleges kulturális eseménysorozatot a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén rendezik. 

Most szombaton, június 25-én tehát újra különleges időpontban nyílnak meg az intézményi kapuk. 

Múzéj kezdőknek is 

A Múzeumok Éjszakája, vagyis Múzéj nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik csak ritkán tévednek be az intézményekbe. Kaland, él­mény, izgalom és megszámlálhatatlan gyerekprogram vár az érdeklődőkre. Az irányt 2022-ben az Újragondolt hagyományok tematika határozza meg. A hagyományőrzés, a múlt ér­tékeinek közvetítése a jövő generációinak a múzeumok és kiállítóhelyek kiemelt feladata. Ennek jegyében telik a következő szombat éjszaka. 

Öt helyszínen több mint egy tucatnyi izgalmas program várja az érdeklődőket szombaton, 17 órától Vásárhely kulturális intézményeiben. Lesz kreatív műhely a Vásárhelyi Bestiárium kiállításban, múzeu­­mi játszóház három órán át, régészrodeó, akadályverseny, miniásatás, fémkeresős játék a múzeumi kertben. Továbbá előadások a Lőkös Sándor fotográfusnak szentelt, illetve a Bestiárium-tárlaton. 

Az Alföldi Galériában tárlatjáték komolyzenével programra invitálnak: Interaktív vezetés a Múzeumok Éjszakáján az Alföld művészete – kezdetektől napjainkig című állandó kiállításban. Hódmezővásárhelyen 800 forintért minden programra és helyszínre érvényes sétálójegy váltható. 18 év alattiaknak és nyugdíjasoknak a belépés díjtalan. 

Égből pottyant múzeum 

A szentesi Koszta József Mú­­zeum öt helyszínen éjfélig tartó kavalkádot ígér. Levente Péter legendás szabadtéri, ingyenes előadásával kezdődik a program a Kossuth téren, a Vár­me­gyeháza előtt. Az ünnepi megnyitó után már rögtön látogatható az Égből pottyant múzeum című kiállítás, amely 1200 négyzetméternyi mese, csodálatos lelki utazás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Szentesen lesz még sok egyéb mellett tárlatvezetés Koszta József festményei között, portréfestés Erdélyi Szabó Gabriella képzőművész-restaurátorral, interaktív kutyabemutató a Rózsa Gábor téren. Este hat­tól egészen éjfélig folyamatos tárlatvezetések a Fridrich Fényírdában és a Péter Pál Polgárházban is. Ezen a napon a Koszta József Múzeum minden kiállítására, programjára körjegy vásárolható 1500 forintért, illetve külön portréjegy váltható. 

Egy varázslatos éjszaka 

Fantasztikus programokkal búcsúztatják a csongrádi Tari László Múzeum állandó kiállítását szombaton: 17 és 18 órakor indulnak az utolsó tárlatvezetések Fodor Péter történész kalauzolásával. Este hat órától a klasszikus hegedűjátékból, akusztikus és elektromos gi­­tár zenei kísérletekből, és a jazzdob lüktetéséből született Meander zenekar koncertezik. Lesz még „Ëgy embör mög ëgy asszony – történetek, mesék, dalok férfiról, nőről, házasságról” címmel előadás. A rendezvényen a részvétel ingyenes. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában