Átszelte a belvárost a magyar virtus

2022.07.08. 18:33

Ifjú néptáncosok vonultak Szeged belvárosában - videó, galéria

„Ihaj-csuhaj, sose halunk meg!” – zengett a népdal Szeged belvárosában pénteken délután. Látványos, zenés-népviseletes felvonulással kezdődött a 13. Martin György Néptáncfesztivál. A résztvevő hat néptánccsoport a Széchenyi térről indult, a Klauzál téren ízelítőt, a Dugonics téren műsort adott a járókelőknek.

Szinte nem volt olyan járókelő, aki ne állt volna meg legalább rövid időre gyönyörködni a Széchenyi térről a Dugonics térre muzsikaszó kíséretében vonuló, ifjú néptáncosok szemet gyönyörködtető népviseleteiben, valamint az ízelítőben, amelyet a Klauzál téren mutattak be. „Ihaj-csuhaj, sose halunk meg!” – énekelték a táncosok, és talán nem volt néző, aki lelkesedésüket látva, valamint a szárnyaló, magyar virtus őserejét érezve legalább egy pillanatra el ne hitte volna.

A 13. Martin György Néptáncfesztivál Dugonics téri megnyitóján már szép számú tömeg várta a menetet. A fesztivált Roboz István, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kurátora, valamint Demarcsek György, a Martin György Néptáncszövetség alelnöke nyitotta meg.
– 1998 óta működik az alapfokú művészet oktatása néptánc területén is csoportos formában. Fantasztikus gyermektömegek nőttek fel azóta, ezek a gyerekek kerültek be a felnőtt együttesek utánpótlását jelentő, ifjúsági együttesekbe – mondta el Demarcsek György, majd azzal folytatta, hogy a Martin-fesztivál kezdetben a felnőtt néptáncosok seregszemléje volt, 2010 óta azonban kimondottan az ifjúsági, utánpótlás korosztály bemutatkozó terepe. Az ország különböző ifjúsági néptáncfesztiváljainak csúcspontja minden évben az ifjúsági néptánc antológia, amelyre a Martin-fesztiválon versenyző csoportok is bejuthatnak, ha a zsűri javasolja őket.

A napokban hat táncegyesület részvételével zajlik a verseny, a nyíregyházi Figurás és a békéscsabai Bartók Táncegyüttes, a szegvári Dobbantó és a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes, a Szeged Táncegyüttes, valamint a szegedi és deszki csoportokkal is működő Tiszavirág Néptáncegyesület szombaton a Kisszínházban mutatja be egy nagyszabású gálaest keretében szakértő zsűri előtt versenyprogramját. A bíráló bizottság vasárnap délelőtt értékeli a bemutatott előadásokat, ítészi szempontjaik nemcsak a koreográfiára, de annak zenével való harmóniájára, sőt a táncosok népviseletére is kiterjednek.

A jutalom összesen több mint félmillió forint, amelyet teljesítmény arányosan osztanak szét a hat együttes között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában