Helyi kultúra

2022.09.04. 08:28

Megölelték a rotundát - Galéria

Szombaton ünnepelte 775. születésnapját Kiszombor. A programsorozat Marosvári Attila történész előadásával indult a helyi Árpád-kori körtemplomban, majd a résztvevők szeretetük jeleként körbe is ölelték a rotundát.

Szabó Imre

– Kiszombor múltja nagyon gazdag, a rotunda tégláiban óriási erő van. Amikor itt vendégeket fogadok, sokszor elérzékenyülök – mondta Süliné Rácz Emőke, az Oláh Veronika Alapítvány elnöke. Hozzátette, ez a 8 méter átmérőjű, 6 karéjos épület ritkaság, szerte az országban mindössze 3-4 hasonló van. – Ez egy szakrális hely, de rendezvények helyszíne is: kiállításokat, koncerteket, előadásokat tartunk, de természetesen keresztelőket, miséket is – tette hozzá.

Marosvári Attila azt mondta a falu történetéről, hogy az első írásos emlék valóban 775 évvel ezelőtti, a település azonban akkor már régen lakott lehetett.

– Az alapítás valamikor a neolitikumban, 9 ezer évvel ezelőtt lehetett. Ezt több közeli régészeti lelőhely igazolja. Az 1247-es birtokmegerősítő oklevelet a tatárjárás után IV. Béla király állította ki, Kiszombor neve ebben olvasható először – tette hozzá. A rotundáról azt mondta, ez a Dél-Alföld legfontosabb kora középkori épülete. Az 1975-ös régészeti feltárás azt bizonyítja hogy a 12-13. század fordulóján épülhetett.

A falunapi rendezvényeket ezúttal a Rónay-kúria előtti téren tartották meg, ahol a szokások kirakodóvásár fogadta a helyieket. A színpadon Szirbik Imre polgármester köszöntőjét követően szórakoztató programok sorozata váltotta egymást – többek között fellépett az LGT emlékzenekar és tartottak nosztalgiadiszkót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában