250 éves a templom

2023.02.20. 18:47

Palotáról szól majd a déli harangszó a Kossuth Rádión

A Kossuth Rádióban sok éves szokás, hogy a déli harangszó hangját más-más templomból közvetítik. A jövő hónapban, az évfordulóra való tekintettel a 250 éves csanádpalotai Nepomuki Szent János római katolikus templom harangjai is megszólalnak ebben a sorozatban.

Szabó Imre

A csanádpalotai harangok egyike. Fotó: Csanádpalota Anno

Csanádpalota főterén áll a barokk stílusban épült, Nepomuki Szent János vértanú tiszteletére 1773. május 16-án felszentelt római katolikus templom. Hamarosan ennek harangjait lehet majd déli harangszóként hallani a Kossuth Rádióban – hívta fel a figyelmet egy bejegyzésben a Csanádpalota Anno című, helytörténeti közösségi oldalon annak szerkesztője, Benkéné Bogdán Zsuzsanna. Ennek apropója a 250 éves jubileum.

A templom eredeti harangjai már nincsenek meg. Azokat 1917-ben elrekvirálták, hogy ágyúkat öntsenek belőle az éppen folyó világháború miatt. Azok közül a legnagyobbat felirata szerint 1780-ban öntötték, és Mária Terézia királynő adományozta a község védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak a tiszteletére. A súlya 235 kilogramm volt. A harangokat 1923-ban pótolták: Kaposi Gyula káplán gyűjtést indított, és ennek köszönhetően 4 darabot öntöttek. Ezek súlya 305, 188, 108 és 53 kilogramm volt. Mind a négyet Ducsák István őrszentmiklósi harangöntő mester készítette.

Fotós: Csanádpalota Anno

Ezzel azonban a palotai harangok kálváriája nem ért véget, 1963. szeptember 3-án éjjel ugyanis kigyulladt a templomtorony, és mire a tűzoltóság megakadályozta a tűz tovaterjedését, a harangok darabokra törve hullottak le. Egy darab ezek közül a honismereti gyűjteményben ma is megtalálható. A darabokra tört harangokat a parókia udvarába hordták, majd egy kis utánjárás után az eredetileg is felkért Ducsák István őrszentmiklósi harangöntőhöz szállították, aki 1964-ben valamennyit újraöntötte. Ma ezek hallhatók a kisvárosban.

A Kossuth Rádióban március 13-án 11 óra 56 perckor várható a csanádpalotai harangok szava, majd ezt ismétlik március 19-én 11 óra 56 perckor. A kisvárosban egyébként a templom negyed évezredes jubileumát ünnepségsorozat köszönti április-májusban – tartanak többek között emlékkonferenciát, bemutatják a plébániatörténeti könyvet és nyílik egyháztörténeti kiállítás, illetve orgonakoncert is lesz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában