Vitéz Darvassy István előtt tiszteleg a kiállítás

2023.04.29. 18:12

Viharos éveket, elhallgattatást is megélt a vásárhelyi festő

T. Sz.

Darvassy István festményei mellett számtalan fénykép, néhány személyes tárgy is látható az Alföldi Galériában. Fotó: Tábori Szilvia

A 135 éve született Darvassy István előtt tisztelgő kiállítás tekinthető meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A főként mártélyi tematikájú műveiről ismert művész portrét készített IV. Károlyról, az utolsó magyar királyról, illetve Horthy Miklós kormányzóról is. Utóbbi alkotás 1940 augusztusában érkezett Vásárhelyre, egy ideig a városháza tanácstermében volt látható. A festmény a Tornyai-múzeum gyűjteményébe került, így élte túl a viharos éveket.

 

A rajz és festészet iránt érdeklő Darvassy diákként tanult Rudnay Gyula rövid időt megélt, helyi festő iskolájában a 20. század első évtizedének derekán. 1912-ben szerzett tanári oklevelet a Képzőművészeti Főiskolán. Közel fél évszázadon át tanított először Szegeden, majd a húszas évektől kezdődően a fővárosban. Mint azt Bernátsky Ferenc helytörténész, a Tornyai János Múzeum munkatársa lapunknak elmondta: a vásárhelyi származású festő élete végéig Rudnayt tekintette legfontosabb mesterének. Évtizedekig visszajárt Mártélyra, nem véletlen, hogy számtalan alkotást őriz tőle a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény. Darvassy az 1940-es években háttérbe szorult képzőművészként. Bár a második világháború végéig művészetét megbecsülték, az államszocializmus időszakában elhallgattatták. Egészen 1957-ig például az őszi tárlatokon sem mutatkozott be. A festőművészt egykor az első világháború frontjain tanúsított helytállásáért Arany Vitézségi Éremmel tüntették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában