Helyi kultúra

2023.05.06. 16:31

A hősökre emlékeztek Csengelén - Galéria

Katonai tiszteletadással, beszéddel, közös imával, koszorúkkal és virágokkal emlékeztek Csengelén az első és második világháborúban elhunyt helyi hősökre a temetőben lévő emlékműnél.

Imre Péter

Tóth Tibor polgármester és Tóth Tibor alpolgármester koszorúzott az emlékműnél. Fotó: Imre Péter

Csengelén már hagyomány, hogy május első hétvégéjén emlékeznek az első és második világháborúban elhunyt, hős falubeliekre. Ez idén is így történt a helyi temetőben az I. világháborús emlékműnél katonai tiszteletadással, a vásárhelyi helyőrségi zenekar és a 46. területvédelmi zászlóalj díszőrséget álló katonáival, valamint Walter Ferenc operaénekes és Spengler Krisztina zongoraművész közreműködésével. A dalok és a versek – ezeket szintén Walter Ferenc adta elő – megteremtették a méltó hangulatot.

Egy haza azért több, mint az ország, mert egykori családtagjaink, rokonaink, eleink a vérüket áldozták érte. Csengelén is sok családot érintettek az első és a második világháború áldozatai, sokan nem térhettek haza a frontról. Fontos, hogy emlékezzünk rájuk, különösen most, hogy a szomszédban pusztító háború zajlik, és a harcokban sok magyar is az életét áldozza. Ilyenkor felértékelődnek a hősök, az emlékük és fokozottá válik a békevágy. A háború még soha nem oldott meg semmit – mondta beszédében Tóth Tibor polgármester.

Dudás Ferenc százados, tábori lelkész közös imára kérte a megjelenteket, amiben kitért arra, hogy kegyelettel, fejet hajtva kell gondolni az elesettekre, azokra, akik nem térhettek vissza szeretteik közé, nem ölelhették meg újra őket.

– A háborúnak és a békének is megvan az ideje, most az emlékezésé jött el – mondta. Az egyik dalban is elhangzott „Pajtás, fektess le engem, én most meghalok”.

Az esemény zárásaként Tóth Tibor polgármester, Tóth Tibor alpolgármester és a honvédség képviselői helyezték el koszorúikat, a lakosság az emlékezés virágait, Takács Zsolt pedig a Gurdics-család nevében – sokan adták életüket és vérüket a világháborúkban – hajtott fejet a família hősei előtt. Érdekesség, hogy a család május 13-án 11 óra 11 perckor tart megemlékezést a csengelei temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában