Helyi kultúra

2023.06.05. 13:00

Szeged és Újszeged egyesülésére emlékezett Német Ferenc

Suki Zoltán

1880-ban vált Újszeged hivatalosan mezővárossá, amikor a két terület egyesült. Fotó: Német Ferenc

1880. június 5-én egyesült Szeged és Újszeged – idézte fel az eseményt lapunknak küldött közleményében Német Ferenc. A fideszes önkormányzati képviselő szerint ez nem csak területi bővülést hozott, hanem gazdasági, kulturális és politikai erősödést is eredményezett. Hozzátette, Újszeged előtte katonai közigazgatás alá tartozott, majd 1771-ben Szeged bérbe vette ezt a területet. Azonban csak 1880-ban vált Újszeged hivatalosan mezővárossá, amikor a két terület egyesült. Ez a lépés Szegednek lehetőséget adott a területi növekedésre és erősödésre. Az egyesülésnek számos pozitív hatása volt Szegedre. Gazdasági szempontból megnövelte területét, ami új lehetőségeket teremtett az ipar és a kereskedelem számára. Új munkahelyek jöttek létre, és a város gazdasága virágzásnak indult. Nem csak gazdasági és kulturális értelemben volt azonban jelentős az egyesülés, hanem politikai szempontból is. Szeged politikai befolyása megnőtt, és a város egy fontos politikai központtá vált a régióban. Ez lehetővé tette, hogy hatékonyabban képviselje érdekeit és kezdeményezéseket indítson a város és a környező területek fejlődése érdekében.

Ma, száznegyvenhárom évvel az egyesülés után, még mindig érezzük ennek az eseménynek a hatását. Szeged erős, virágzó város lett, amely vonzza a turistákat, befektetőket és új lakosokat. A város gazdag kulturális élettel rendelkezik, és számos eseményt, fesztivált és kiállítást rendeznek minden évben

 – fogalmazott a képviselő.

Szerinte ez a történelmi esemény arra emlékeztet, hogy a közösségek ereje és összefogása mennyire fontos a fejlődés és sikerek elérésében. Szeged és Újszeged egyesülése példa arra, hogy ha az emberek együttműködnek és közös célokat tűznek ki maguk elé, akkor jelentős eredményeket érhetnek el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában