Ásotthalom

2023.08.20. 07:00

Moncsicsis ágynemű és diavetítő idézi a régi óvodai életet - Galéria

Kiállítással ünnepli fennállásának 70. évfordulóját az ásotthalmi óvoda. A tárlaton moncsicsis ágyneműtől a retro konyhai mérlegen át a tüske építőjátékig számos relikvia látható, amelyek a korábbi generációk gyermekkorát idézik meg.

Timár Kriszta

Évtizedes óvodai relikviákat állítottak ki Ásotthalmon. Fotó: Karnok Csaba

Ásotthalmon az első óvoda a Felszabadulás utcában 1953-ban nyitotta meg kapuit. Az azóta eltelt 70 évben volt több intézmény is, amelyek aztán megszűntek vagy egyesültek – ezeknek is emléket állít az a kiállítás, amely a település művelődési házában nyílt meg szombat délután. 

Jelenleg 4 csoportos óvodánk van, mellette működik egy bölcsőde és egy minibölcsőde is, így összesen 130 gyerekről gondoskodik az intézmény 20 hetestől 6 éves korig. A hét évtizedet átölelő tárlaton ez a ma ismert óvoda, a Tölgyfa utcai ugyanúgy bemutatkozik, mint a korábbiak, a Felszabadulás utcai, a Bartók utcai és a Halasteleki 

– mondta el Csontosné Ildikó intézményvezető. 

A kiállítás gerincét a fotók adják, rengeteg csoportképen lehet keresgélni a rokonokat, ismerősöket. Emellett azonban a régi óvodai világot is megidézik különböző tárgyakon keresztül. Berendeztek például egy régi játszósarkot tüske építővel, fakockákkal, diavetítővel és babákkal. De látható a kiállításon egy korabeli kempingágy is moncsicsis ágyneművel, ami a délutáni pihenésről lehet több generációnak ismerős, kialakítottak egy étkezősarkot is a retro menzai étkészlettel és a klasszikus, apró székekkel, az óvoda pincéjéből pedig előkerültek régi konyhai eszközök is, melyeket szintén bemutatnak a tárlaton. 

A kiállításhoz 15-en adtak személyes tárgyakat, fényképeket, a törzsanyagot Viziné Kurucz Ida biztosította, aki 12 évig volt a település óvodavezetője. Papp Renáta polgármester szintén kiállító: több óvodás fényképe mellett egy akkori rajzát is megtekinthetik az érdeklődők.

A különleges tárlat két hétig lesz látható a művelődési házban, aztán átköltöztetik az óvodába és kibővített formában nyitják meg a születésnapi rendezvényen, hogy a mostani gyerekek is megismerjék, milyen játékokkal játszottak és hogyan töltötték óvodás éveiket szüleik, nagyszüleik a településen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában