Egy kert, ahol valóban élnek tücskök és bogarak

2023.10.12. 09:00

A föld bajnokai díjat kapott egy vásárhelyi óvoda

Olyan kertet álmodtak a vásárhelyi Oldalkosár utcai óvodában, amellyel nem csak maguk köré csalogatják a városi környezet élőlényeit, de egyúttal biztonságos otthont is teremtenek nekik. Egy igen sikeres pályázat segíti most őket.

Tábori Szilvia

A föld bajnokai. Kardos Szilvia tagintézmény vezető szerint környezetünk védelme a jövőt szolgálja. Fotó: Tábori Szilvia

Uszadékfából készült a díj, amellyel azt a 14 legjobb pályázót ismerték el, akiket 400 jelentkező közül választottak ki az E.ON pályázatán. A kiíráson a korábban Brunszvik Teréz Óvodaként ismert intézmény is sikerrel szerepelt, A föld bajnokai díj mellé járó 800 ezer forintot költhetik el udvaruk fejlesztésére. A beadott anyagok közül öttagú bíráló bizottság – köztük például Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ klímajelentéseket készítő testületének alelnöke, illetve Pokorny Lia színésznő, a Holnapra is marad című, a fenntarthatóság jegyében született receptgyűjtemény szerzője – választotta ki a támogatottakat.

Mint azt a budapesti díjátadó rendezvény és konferencia után lapunknak Kardos Szilvia, a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Oldalkosár utcai Tagintézmény vezetője elmondta, a különösen aktuális és a gyerekekhez is közelálló biológiai sokféleséget választották pályázatuk témájaként. 

Igazán meglepő volt számunkra, hogy itt a belvárosban is számtalan élőlény, például sündisznó vagy bagoly, és megannyi rovar választja lakhelyként az óvoda udvarát. Ez mindenképp meghatározza a közelmúltban elindított fejlesztési irányt 

– magyarázta az óvoda vezetője. A közelükben lévő Rotary sétány gyakori látogatói a gyerekekkel, így annak mintegy folytatásaként képzelték el saját óvodai udvarukat, külön kis zöldséges kerttel, gyógy- és fűszernövényekkel kiegészítve. Ahol a gyerekek nyomon követhetik például a termények fejlődését az ültetéstől a betakarításig.

Célunk egy állatbarát óvodakert kialakítása a város szívében: az új élőhelyek és lakóik segítségével a biodiverzitás témakörét változatos tevékenységekkel és több oldalról mutatjuk be a gyerekeknek. Igyekszünk aktívan bevonni a szülőket is, hiszen a gyakorlati példamutatással és személyes tapasztalatokkal ők is tanulhatnak. Madáretetők, lepkeházak, sünházak, bogárvizsgálók és szemléltető kirándulások mind a programtervezet részei

 – foglalta össze Kardos Szilvia. Hozzátette, a biológiai sokféleséget támogató kertjük kialakításában, a talaj előkészítésében, a növények kiválasztásában és telepítésében szakember segíti majd őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában