Csend a falakon: szellős (el)rendezéssel vár a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat

2023.10.08. 09:31

Ahogy rétegenként a hagyma összeáll

A sorban a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat október 8-án, vasárnap délben nyílik meg a nagyközönség előtt az Alföldi Galéria földszinti tereiben. Az idei országos összművészeti kiállítás egy dologban mindenképp különbözik a korábbiaktól.

Tábori Szilvia

Magyarországon ismert trendekhez mindenképp illeszkedik a vásárhelyi összművészeti kiállítás.  Fotók: Tábori Szilvia

Okóber 8-án – a hagyományok szerint – pontban délben megnyitja kapuit a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat a hódmező­vásárhelyi Alföldi Galéria földszinti tereiben. Az öttagú zsűri élén ezúttal kurátorként Nátyi Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Mű­­­vészeti Karának dékánja, a REÖK – Regionális Összművészeti Központ – vezető kurátora. Az idei országos összművészeti kiállítás egy dologban mindenképp különbözik a ko­­rábbiaktól: jóval szellősebb elrendezéssel, a megszokottnál 30-40 alkotással kevesebb mű tölti meg a tereket. Az okokról Nátyi Róbert még a rendezés idején nyilatkozott lapunknak. 

Több száz alkotó művéből 174-et válogattak ki.

Szünet a térben 

Ahogyan a beszédünkben vagy a zenében, úgy kiállításon is kellenek a szünetek, a csend, a fehér fal, hogy csak utána érkezzen a következő műalkotás a művészettörténész sze­­rint. Következetes és szigorú zsűrizéssel elérték, hogy a beválogatott műalkotások au­tonómiája megfelelő legyen. Úgy véli, egyfajta szellősség jellemzi a tárlatot, jó érzés keríti hatalmába az embert, ahogy belép a termekbe. Több korábbi kiértékelő zsűrizésen megfogal­mazott véleményéhez most rendezőként kö­­vetkezetesen tartotta magát. 

Az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján a vásárhelyi kiállítótér a megszokottnál 35-40 képpel kevesebbet bír el ideálisan. Ez szükséges ahhoz, hogy a beválogatott műalkotások mindegyike megkapja a kellő hangsúlyt. Ezt idén következetesen elértük. Természetesen ennek volt ára, szigorúnak kellett lennünk

 – hangsúlyozta Nátyi Róbert. 

Az egyes termek és egységek önmagukban kamarakiállításként is megállják a helyüket.  

Szíveknek kedves stílusok 

A szakember szerint a Magyarországon ismert trendekhez mindenképp illeszkedik a vá­sárhelyi összművészeti kiállítás, hiszen a magyar művészet élcsapata jelen van. Figurális és az absztrakt alkotásokkal egyaránt. Ráadásul Nátyi Róbert szerint mindkét nagy művészi szemlélet erősen differenciált, az őszi tárlaton is megjelennek a különbö­­ző irányzatok, egyebek mellett a geometrikus, gesztus jel­legű, vagy éppen lírai ábrázolás, ahogy a szabad levegőn történő realizmus, a plein-air, vagy tájképek esetében az impresszionista gondolkodás. 

Mindenki találhat magának olyan stílust, olyan mű­vészt, amely kedves lehet a szívének 

– tette hozzá. Elmondta továbbá: több száz alkotó mű­­­­véből 174-et válogattak ki, jó részük folyamatosan jelen van a magyar és a nemzetközi kiállításokon.

A világ nem csupán gazdasági, szociális értelemben globalizálódott, kulturálisan ugyancsak, ami erőteljesen hat a művészetre. Sőt, talán a művészet mindig is a globalizáció előtt járt. Ez itt is megfigyelhető 

– magyarázta. 

Előfordulhat, hogy az első teremben látottakra csupán egy későbbi teremben talál kapcsolódási pontokat.

Kristálytiszta logikával 

Kétségtelen, hogy egy országos tárlat egyetlen nagy egység, az egyes termek mégis kü­­lön megkomponáltak. Sokféle stílus és technika, eltérő méretű művek, illetve alkotói gondolkodásmód találkozik egyazon térben. Rendezéskor ebben teremtünk összhangot, hogy ne azt érezzük, disszo­náns az összbenyomás, a sok­féle alkotás szinte ordibál, kia­­bál velünk. Ahogyan egy szimfonikus zenekar karmestere összetartja a hangszereket, egy tárlat rendezője ugyanazt teszi egyfajta kristálytiszta logika mentén. Legalábbis hi­­tem szerint

 – közölte Nátyi Róbert. Elmondta azt is, kell egy zsinórmérték, egy alapszabály, amely szerint az ember elindul a rendezési munkában. Egy nagy tárlatnál ez a vizuális összhangot jelenti, de – amennyire csak lehetséges – törekszik a tartalmi egység megteremtésére. De nem feltétlen egyazon teremben. 

Megpendülő gondolatok 

Előfordulhat, hogy az első teremben látottakra csupán egy későbbi teremben találunk kapcsolódási pontokat, a hagymahéjak rétegeihez hasonlóan. Természetesen a nem feltétlenül egyértelmű üzenetekhez kell valamiféle befogadói be­­avatottság

 – magyarázta a ku­­rátor. Hozzátette, az egyes termek és egységek önmaguk­ban kamarakiállításként is megállják a helyüket, de a végén a sok kis tárlat egy naggyá áll össze. Egy zeneműhöz hasonlóan, ahol az egymásra épülő tételeket végighallgatva – reményeink szerint – egy kerek történetet olvashatunk végig. 

A 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátora szerint a bemutatandó anyag jelentős része külföldi seregszemlére is beférne.


 

A 70 éve működő seregszemle

Nátyi Róbert úgy fogalmazott, a nagy országos seregszemlék között a Vásárhelyi Őszi Tárlat az egyetlen, amely jogfolytonosan 70 éve működik. 1954-ben határozta el egy csoport, hogy létrehoznak Vásárhelyen, a város korábbi művészeti hagyományaira építve egy tárlatot, amely a kortárs képzőművészet ünnepévé vált. A 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat idén október 8-ától egészen december 3-áig látogatható az Alföldi Galéria földszinti tereiben; hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között. 


 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában