Négy évig tartott a munka, a hívek is adakoztak, voltak, akik munkával is segítettek

2023.10.09. 21:30

Felújították a susáni református templomot

Négy év alatt nettó 60 millió forintból újult meg Hódmezővásárhelyen a susáni református templom, ahol vasárnap tartottak hálaadó istentiszteletet. Az adományokat és a felújítást Juhász András, az egyházmegye esperese köszönte meg, az ünnepi istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Kovács Erika

A susáni református templom ma már újra a régi pompájában látható. Fotó: Kovács Erika

A több mint 110 éves templomban négy évig tartott a felújítás, erre az időszakra esett a koronavírus-járvány is.

A hívek is hozzájárultak a rekonstrukcióhoz

A költségekhez a gyülekezeti tagok is hozzájárultak adományokkal és voltak, akik a munkájukkal is. Teljes külső-belső felújítás zajlott a templomban. Rendbe hozták a tetőszerkezetet, a régi ólomüvegeket. Belülről új burkolatot kapott az épület, teljes festést és hőszigetelés is történt.

A Susáni Református Templomot 1909-1910-ben építették. Erről az alábbiakat jegyezték fel: E templom építését korábbi javaslatok alapján az egyház Karancsi Dániel lelkész halála után végezte el, midőn t. í. elhatározta, hogy ennek hivatalát Susánba helyezi át (1906 jan.) s meghívás útján fogja betölteni. Nemsokára az uj lelkészi körzet határai is megállapíttattak s még ez év őszén Terek Gyula ottani lelkésznek megválasztatott; egyszersmint újra lelkes felhívást intézett a hívekhez, hogy a kitűzött szent célra önkéntes áldozataikat hozzák meg – olvasható a korabeli leiratban.

1908-ban díj nélkül kaptak telket az építéshez

A Tornyai János Múzeum honlapjáról az derül ki, hogy az egyház az építést végül csak 1908-ban áprilisban határozta el. A terveket és a költségvetést Boros József készítette el, az építéssel pedig Katona Gyula és Sztrucskó József építészeket, valamint Szabó Lajos ácsmestert bízták meg. Azt is írták, hogy a város ingyen adott telket a templom felépítéséhez, oda végül a lelkészlak került, míg maga a templom a Klauzál és Sugár utcák kereszteződésében épült meg.

Jó munkát végeztek az egykori építészek

Az épület vasbeton bolthajtással és jellegzetes piros és sárga préstégla díszítéssel készült, az alföldi szecesszió jellegzetes példájaként. A templom alaprajza két, egymásnak forduló négyzet, a találkozásuk északi sarkán emelkedik a hatszögletű, 42 méter magas, torony, amelynek alsó, kiszélesedő részén két bejárat is nyílik.

A templom tervezője és építői igencsak jó munkát végeztek, 110 évig szinte hozzá sem kellett nyúlni az épülethez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában