Helyi kultúra

2023.10.14. 18:58

Október 20-án kezdődik a Héttorony Fesztivál

Delmagyar.hu

A szervezők közleménye szerint az eseménysorozat két egymástól távoli, határon túli településen, Lendván és Csíkszeredán indul, de Kolozsváron, Mátészalkán, Pakson, Makón, Mezőkövesden és Budapesten is találnak programokat az érdeklődők.

"Az igényes szórakoztatás mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy a népzene és világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára, és lelki gyökereinkre ráirányítsuk a figyelmet" - idézi a közlemény Kiss Ferencet, a Héttorony Fesztivál művészeti vezetőjét.

A tájékoztatás szerint a fesztiválon fellép többek között Szokolay Dongó Balázs, a Triolina Folk, Lisztes Jenő és Balogh Kálmán, Szabó Dániel, Paár Julcsi és a Sarjú Banda is. A fesztivál egyik kiemelt programját, a Muzsikás együttes jubileumi, 50. születésnapi koncertjét október 27-én, a paksi Makovecz-templomban hallhatja majd a közönség.

Október 21-én a kolozsvári Törökvágási református templomban Szokolay Dongó Balázs grafikáiból és Tóthfalusi Gábor építészeti munkáiból nyílik kiállítás. Október 22-én Mátészalkán a Képes Kávéházban "a pajtától a palotáig" című építészeti kerekasztal-beszélgetésen Horváth László fesztiváligazgató vendége Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kossuth-díjas építész lesz - olvasható a közleményben.

Október 28-án a makói Hagymaházban Makovecz Imre családi házait bemutató építészeti tárlat nyílik. November 15-én a budapesti Makovecz Központ és Archívumban mutatják be Keserü Katalin Makovecz Imre: Kísérletek - épületek. Az 1960-70-es évek című tanulmánykötetét. Az eseményen közreműködik Harmath Judit mozdulatművész - írják.

A fesztivál november 20-án a Hagyományok Házában ér véget, a gálán fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Pro Musica Leánykar, Szarvas József színművész közreműködésével - olvasható a közleményben.

Bővebb információk a programokról a www.hettoronyfersztival.hu weboldalon, valamint a fesztivál közösségi oldalain találhatók - áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában