Szeged

2023.12.20. 15:45

Befejeződött a dóm harangtornyainak felújítása - Videó

Delmagyar.hu

Archív fotó: Karnok Csaba

Karácsonyra befejeződött a dóm harangtornyainak felújítása, és drónvideó jelent meg arról, ahogy az alpinisták az egyik torony csúcsdísze, a kereszt restaurálását végzik – tájékoztatták a beruházást végző vállalkozások szerdán az MTI-t. Az épületet és környezetét többéves folyamat során újították fel, zöldfelületeit rendezték, és idén történt meg harangtornyok restaurálása. 

A munka során megtisztították és javították a tornyok kő- és téglafelületeit és egyéb díszítőelemeit, megújultak a nyílászárók, valamint az órák mutatói és üvegmozaikjai is. A tornyokon zajló biztonságos munkavégzéshez állványzatot tervező cég mérnökei az épület geometriáját 3D lézerszkenneres technológia segítségével milliméteres pontossággal mérték fel, az állványzatot pedig az így kapott 3D-s pontfelhő segítségével tervezték meg.  

Az állványzat indítószintjét a tornyok 47 méteres magasságban lévő kilátószintek adták, ahonnan oldalanként négy acélgerendákból kialakított konzolra épült az állványzat két irányban, felfelé egészen a talajtól mért 71 méteres magasságig, a konzolokról lefüggesztve pedig a toronyórák aljáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában