Makó

2023.12.07. 09:30

Készül a Korsós lány helye

Szabó Imre

A Korsós lány szoboralakját a múzeumban évente több ezren látták. Fotó: József Attila Múzeum

Ha minden a tervek szerint alakul, jövő tavaszra a Kossuth, a Bolygó és a Baross utca által határolt kis, háromszög alakú makói térre kerül a Korsós lány néven ismert, ivókútként is funkcionáló szobor. Kovács Sándor önkormányzati képviselő, akinek ez évek óta szívügye, elmondta: jelenleg az alapozás folyik a területen. A szobrot és a hozzá tartozó betonmedencét az időjárás függvényében helyezik el.

 

Mint korábban megírtuk, az alkotás – ami a medencét tekintve Makó első artézi kútjának kisebb, méretarányos változata – eredetileg a Csanád vezér téren állt. Akkor bontották le, amikor az országzászló a helyére került. A szoboralak jelenleg a József Attila Múzeum szabadtéri skanzenjének éke, a medence darabjai pedig a Városgazdálkodás Aradi utcai telepéről kerültek elő. A helyreállításra azt a Tóth Árpád nevű műkövest kérték fel, aki az elbontást is végezte.

Kovács tervei szerint a szoboregyüttes működő kútként fog működni – ehhez a vizet már a térre vezették. A kis téren kertészeti munkákat is végeznek, illetve térfigyelő kamerát és lámpát is felszerelnek. 

A felállítással az első szabadon választott képviselő-testület előtt is szeretnénk tisztelegni, hiszen Sánta Sándor polgármestersége alatt, Vida Sándor képviselő kezdeményezésére került a Csanád vezér térre

 – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában