Elképzelhető, hogy valahol megvan

2021.06.01. 18:04

Keresik a makói kút talapzatát

Bár az eredeti ötlet felvetése óta több mint három év telt el, nem tett le Kovács Sándor önkormányzati képviselő arról, hogy újra felállíttassa régi helyén a Korsós lány díszkútként funkcionáló, múlt századból maradt szobrát.

Szabó Imre

Kovács Sándor a kút helyén egy korabeli fotóval. Fotó: Szabó Imre

Az elképzelés, mint akkor megírtuk, az volt, hogy a Kossuth, a Bolygó és a Baross utca által határolt kis, háromszög alakú térre kerül vissza – most a makói múzeumban van – és ezzel együtt parkosítanak, padokat helyeznek ki, az árokra pedig hidat építenek. Régen itt volt a makói piac vége, most ez egy fűvel benőtt, kopár terület.

Kovács Sándor a kút helyén egy korabeli fotóval. Fotó: Szabó Imre

A nemes célra civilek is ajánlottak fel támogatást, az ötletből azonban egyelőre csak annyi valósult meg, hogy a kis teret sövénnyel ültették körbe és bevezették a vizet, hogy a kút egyszer működhessen. A többit alighanem a járvány miatti válság miatt halasztották el, s az sem tett jót az ügynek, hogy még mindig nem sikerült előkeríteni a kút talapzatát.

– Elképzelhető, hogy valahol megvan, de ha nincs, akkor is lehetne pótolni

– reménykedik Kovács.

Az egykori makói főtér a szökőkúttal.

A lapunk által megkérdezett történész, Forgó Géza felidézi: Makón az első artézi kút a Korona Szálló előtt állt; a főtéri után aztán sorra fúrták a hasonlókat. 1909-re már 25 volt. Ezek sorába tartozott az is, amelyet Kovács Sándor szeretne újra állítani. A makóihoz hasonlót a történelmi Magyarország terültén több helyen is építettek. Ma is működik egy például Pécskán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában