Helyi kultúra

2023.12.04. 19:30

Kiállították a Makón felbukkant Barcsay-festményt

Már a közönség is láthatja, természetesen restaurálva, azt a Barcsay-képet, amely a városháza egyik lezárt raktárából, borzalmas állapotban került elő 2015-ben. Az emeleti állandó kiállításnak azt az enteriőrjét ékesíti, amely Espersit János ügyvéd, mecénás szobáját mutatja be.

Szabó Imre

Istókovits Kálmán, Smurák József, Endre Béla és Barcsay Jenő 1926-ban. Fotó: Till Viktor

Barcsay Jenő Kékegű táj című, mindegy száz esztendős korai festménye a restaurálást követően tavasszal került vissza a makói József Attila Múzeumba. Annyira besötétedett, hogy alig lehetett rajta kivenni a részleteket. Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap egyik pályázatnak köszönhetően tudta megoldani a restaurálást. A munkát Brutyó Mária makói születésű restaurátor végezte el.

A kép – mint annak idején beszámoltunk róla – 2015-ben a makói városháza egyik, raktárként használt szobájából került elő 113 másikkal együtt. Ezek közül a két legértékesebb kép Barcsaytól származik – a másik a Kútgém című volt. Ezt a két képet akkor a József Attila Múzeum be is mutatta a nagyközönségnek, egyébként a teljes kollekció a múzeum képzőművészeti gyűjteményébe került.

Barcsay Jenő 1900. január 14-én született az erdélyi Katonán. 1919 és 1924 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei Vaszary János és Rudnay Gyula voltak. Világhírű, több nyelvre lefordított Művészeti anatómia című könyve mai napig alapműnek számít a képzőművészeti oktatásban. 1954-ben kapta meg a Kossuth-díjat.

Makóra fiatal alkotóként, Rudnay Gyula tanítványaként érkezett. Rudnay Espersit János ügyvéd, műpártoló kezdeményezésére szervezett 1925-től művésztelepet Makón, amelyen 10-12 tanítványa vett részt. Barcsay az első két alkotótábor munkájába kapcsolódott bele. A Kékegű tájat Barcsay a vármegyei önkormányzat megbízásából, 1926-ban festette. Egy ideig a városházát ékesítette – hogy mikor és miért került a raktárként használt szobába, nem tudni.

Szikszai Zsuzsanna a Délmagyarországnak elmondta, a megújult festmény az emeleti állandó kiállításnak azt az enteriőrjét ékesíti, amely Espersit János ügyvéd, mecénás szobáját mutatja be. Már készül az a réztábla, amelyet előtte helyeznek el, felhívva külön is a figyelmet a képre.
 

KÉPALÁ: A korai szárnypróbálgatásokat tükröző, Kékegű táj című festményt Barcsay a vármegyei önkormányzat megbízásából, 1926-ban festette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában