Szeged

2023.12.20. 21:00

Népzenészek adtak nagykoncertet az újszegedi templomban - Galéria

Koós Kata

A muzsikusok azokat az időket elevenítették fel, amikor még az egyházi népénekek és a népdalok együtt éltek a nép ajkán. Fotó: Török János

Aki énekelve dicséri az Urat, kétszeresen imádkozik – ezekkel a szavakkal köszöntötte Fábri-Ivánovics Tünde, a Népművészet Ifjú Mestere, Bonis Bona díjas népdalénekes a szerda esti népzenei nagykoncert közönségét, amelynek az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet templom adott otthon. A Mester Tanoda Alapítvány Mézespálinka elnevezésű, év végi zárórendezvénye egy délvidéki hagyományról kapta a nevét, amely szerint mézes pálinkát kizárólag a karácsonyi ünnepkörben szabad inni, mert ez az ital különleges összetartó erővel bír. Ilyen összetartó erővé vált a népzenészeket megszólító koncertesemény, amely 2006 óta minden év végén különleges ünnep az alkotók, azaz a hivatásos és amatőr előadóművészek, valamint a népzeneszerető közönség számára. Idén a „Békesség a földön az embernek” mottóval rendezték meg a lélekemelő programot Thorday Attila plébános meghívására.

Az est házigazdája a Mentés Másként együttes volt, a kiemelt előadó pedig Petrás Mária, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas népdalénekes, aki Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas fúvós népzenész, Nyíri László népi hegedűs és Fábri Géza, Táncház éremmel kitüntetett kobzos-énekmondó mellett a fiatal tehetségeket összefogó Népzenei Kamaraműhellyel is dalolt.

Fábri-Ivánovics Tünde elmondta, létezett olyan idő, amikor az egyházi népénekek és a népdalok ugyanúgy éltek a nép ajkán. Egyszer egyiket, másszor másikat énekelték bánatukban, örömükben egyaránt. Ebben a különleges élményben lehetett része a koncert közönségének, akikkel közösen a muzsikusok a békéért imádkoztak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában