Helyi kultúra

2024.01.20. 19:30

Helyi értékekkel ünnepelték a kultúrát – Galéria

Koós Kata

Kézműves remekekkel telt meg a faluház kiállítótere. Fotó: Török János

A helyi alkotók által készített, míves használati és dísztárgyakból válogatott kiállítással, majd zenés, táncos, verses műsorral ünnepelték az algyőiek a magyar kultúra napját szombaton.

Faragott és hímzett alkotások, kötött ruhadarabok, horgolt terítők és játékfigurák, szőttesek, gyöngyékszerek, foltvarrott takarók és táskák, továbbá tűzzománc képek is megtekinthetők a szemet-szívet gyönyörködtető tárlaton.

A kiállítást Molnár Áron polgármester nyitotta meg, aki a kultúraünnep mellett egy másik fontos évfordulót is felidézett beszédében. Mégpedig, hogy éppen harminc évvel ezelőtt adták át a település későbbi kulturális központját, az algyői faluházat.

Algyőn volt ugyan korábban is kultúrház, de ez a faluház egy olyan emblematikus épülete lett annak a kulturális megújulásnak, ami ezt a települést azóta is jellemzi, amitől mindig is a szívünk egyik csücske lesz 

– fogalmazott a polgármester, aki ezután a lakosság kulturális értékteremtés iránti elkötelezettségét méltatta.

Algyő sosem szűkölködött abban, hogy fölkarolja ezeket a tevékenységeket, másrészt pedig nem volt hiány olyanokban, akik ezeket a tevékenységeket szívesen csinálják. Rengeteg csoportunk van a mai napig, nagyon szerteágazó az a művészeti halmaz, ami Algyőn föllelhető. A kiállítás is bemutatja, hogy milyen sokoldalúak az alkotóink, de ez mégis csak egy szegmens, hiszen vannak tollforgatóink, előadóművészeink is. Az, hogy megmutatjuk magunkat és magunkból adunk, az egy óriási bátorság. Nagyon becsülöm azokat, akik ezt meg merik tenni

 – fejtette ki Molnár Áron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában