Helyi kultúra

2024.01.22. 15:40

Irodalmi és grafikai pályamunkákat díjaztak Algyőn

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár közös irodalmi és grafikai pályázatot hirdetett „Amikor a toll kibicsaklik” címmel. Szegedi versenyző is volt a díjazottak között.

Tamási Anna Éva

Molnár Áron polgármester fontosnak tartja, hogy minél több kiművelt kútfő tevékenykedjen a településen. Fotó: Ménesi Lajosné

A pályázatra az ország minden részéből érkeztek alkotások, valamint a határainkon túl élő magyarok is írtak, például Angliából, Hollandiából, Szerbiából, Szlovákiából és Romániából. Rendkívül népszerűnek bizonyult az algyői kezdeményezés: 122 pályázó 173 művel jelentkezett a felhívásra.

Mint Ménesi Lajosnétól, a Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre vezetőjétől megtudtuk, a fenti címmel az volt a céljuk, hogy egy kis vidámságot csempésszenek a mai, mindennapi életbe. 

Olyan családi, baráti, közösségi történeteket vártunk, amelyek olvasása közben, után jókedvünkben kicsordul a könnyünk, az alkotónak pedig írás, rajzolás közben kibicsaklik a tolla

 – mondta a szervező.

Az ünnepélyes eredményhirdetést a verseny szervezői stílusosan a magyar kultúra napjára időzítették. A díjkiosztó ünnepségen Molnár Áron, Algyő polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd Ménesi Lajosné mutatta be az egyesület és a Tollforgatók tevékenységét.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy virágzik a kulturális élet Algyőn.

Úgy gondolom, egy közösség erejét az is adja, hogy mennyit foglalkozik a kultúrával és a művészetekkel. Mennyit hajlandó humán-erőforrásban, időben, energiában és természetesen anyagiakban fordítani arra, hogy a saját közössége, települése ezen a téren a kiművelt kútfők jellegzetességeit mutassa

 – kezdte a polgármester.

Hozzátette, a mai világban különösen nehéz a kultúrát művelni, mert ez nem feltétlenül térül meg anyagilag. Pedig jóval több olyan dologgal kellene foglalkozni, amely nem a pénzről szól. 

Az irodalmi szakmai zsűri tagjai Bakos András, Haranghy Géza és Újszászi Ilona voltak, a grafikai alkotásokat pedig Haranghy Anka grafikus bírálta el. Mint elmondták, nagyon megható volt az SNI-s diákok írásait olvasni (12 fiatal), és autista felnőttek (6 alkotó) rajzait látni.

Irodalom kategóriában az első helyet B. Hargitai Margaréta szekszárdi pályázó szerezte meg Nyomot hagyni című írásával. Második helyezett Makkai Balázs lett Komlóról Bunkócska című katonaélményével. A dobogó harmadik fokára Rengei Tímea szegedi versenyző állhatott fel Kis hal című vidám történetével. A rendezvényt élőben közvetítette az algyői könyvtár, megtekinthető a közgyűjtemény közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában