Mesélő műtárgyak: a népélet és a művészet találkozása

2024.02.14. 08:40

Egy különleges gyűjtemény darabjai a Tornyai múzeumban

Mesélő műtárgyak címmel egy különleges kiállítás nyílik február 15-én, csütörtökön 17 órakor a vásárhelyi múzeumban. A több tucatnyi kuriózumot felvonultató tárlaton a néprajzi tárgyak mellett a vásárhelyi képzőművészeti élet jeleseitől is szerepelnek alkotások.

Tábori Szilvia

A kíváncsiság és a szép tárgyak iránti rajongás élethosszig tartó gyűjtő szenvedéllyé érett: Nagy Vera néprajzkutató és párja, Csatáry Tamás évtizedeken át hol az ócskapiacon lelték meg a műkincseket, hol a privatizált vásárhelyi majolikagyár egykori múzeumából a Dunántúlra költöztetett anyag került hozzájuk majdhogynem véletlenül. Máskor meg az interneten kutakodva bukkannak rá régóta keresett műkincsekre. – Vannak tárgyak, amelyekre éveket vártunk. De mindig úgy gondoltuk, amit a sors nekünk szánt, az a miénk is lesz. Egyszerűen csak vágyni kell rá – nyilatkozta lapunknak Nagy Vera.  

A két gyűjtő lényegében együtt él hatalmas gyűjteményével otthonában, amelyből egy mutatós válogatást láthatnak a népi kultúra és helytörténeti értékek kedvelői a Tornyai János Múzeumban. Mesélő műtárgyak címmel egy különleges kiállítás nyílik ugyanis február 15-én, csütörtökön 17 órakor; a több tucatnyi kuriózumot felvonultató tárlaton a néprajzi tárgyak mellett a vásárhelyi képzőművészeti élet jeleseitől is szerepelnek alkotások.

A gyűjteményt Nagy Vera néprajzkutató, a Tornyai János Múzeum nyugalmazott igazgatója mutatja be, a vernisszázson fellép Gazsi László, Junior Príma Díjjal kitüntetett néptáncos előadóművész. 

– Az egyik térben a majolika korszakaiból a kezdet időszakot, illetve az 1960-as éveket mutatjuk meg. Érdekessége, hogy a közös térben egymással szemben kiállítva a tárgyak látványos kontrasztot mutatnak. Míg a korai kerámiák formavilága némileg bonyolultabb, díszítésük gazdag és burjánzó, a későbbi munkák viszont jóval egyszerűbbek és letisztultak

 – mondta Nagy Vera. – Számomra ez a gyűjtemény egyértelműen a vásárhelyiséget képviseli, a kerámia, képzőművészet és a népélet találkozását. 

A Tornyai múzeum további emeleti termeiben szintén a magángyűjtemény darabjai láthatók, egyebek mellett festmények és használati tárgyak, köztük például egy menyasszonyi láda, illetve egy 1815-ben készült gondolkodó szék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában