Tájleírók, avagy így festünk mi

2024.02.06. 09:00

Egy múzeumi előcsarnok különös kamaratárlata

Festmények és versek kéz a kézben járnak a vásárhelyi Tornyai-múzeum rendhagyó kamaratárlatán. Költőkkel és festőkkel együtt barangolhatunk a magyar táj szépségében egészen március végéig.

Tábori Szilvia

Egy kiállítás képei és sorai: magyar táj, magyar ecsettel és magyar szóval. Fotó: Radnai Kitti/Tornyai János Múzeum

Ritkán adódik olyan alkalom, hogy festményekkel azonos témában született költemények együttese indítsa el a nézőket a gondolati asszociáció útján. És az sem feltétlenül megszokott, hogy mindez egy múzeumi előcsarnokban, rögtön a bejáratot átlépve megszólítja a félig meddig gyanútlan látogatót. A Tornyai János Múzeum munkatársai még a kultúra napját ünnepelve válogattak ki néhány festményt a közgyűjteményből, majd a helyi alkotók alföldi táj ihlette műveihez egy-egy költő hasonló témában ír versét társították.

Fotó: Radnai Kitti/Tornyai János Múzeum

Ahogy a Tájleírók, avagy így festünk mi című kiállításról Bernátsky Ferenc helytörténész lapunknak elmondta, Tornyai János, Endre Béla, Kurucz D. István, Erdős Péter, Csikós Miklós festményei mellé Nagy László, Juhász Gyula, Nemes Nagy Ágnes, Szilágyi Domokos, Szedő Tibor, Bányai Kornél és Petőfi Sándor egy-egy költeményét választották ki. Megmutatva, miként a festő ecsettel, úgy a költő nyelvi eszközeivel jelenítette meg az alföldi puszta képét. Így különböző alkotói korszakok tájábrázoló és tájleíró törekvései jelennek meg egyetlen térben. Példaként említve a számtalan ismert festőt megihlető, az alföldet jelképező gémeskút motívumot, amelyről Szilágyi Domokos költő 1956-os költeményében úgy ír: Csikorog a kútgém/öreg már a fája./Moha-betűk írták föl a/tűnő időt rája./Száll az idő, de vele nem/feledteti semmi:/öregen is, teherrel is – egyre emelkedni!

A március végéig a múzeumi előcsarnokban megtekinthető tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozás is társul, amelyre várják a csoportok jelentkezését. A képeket Nagy Nándor múzeumi restaurátor, a hozzájuk társított verseket pedig Radnai Kitti múzeumi szakkönyvtáros válogatta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában