Helyi kultúra

2024.02.19. 12:59

Idősek és fiatalok is búcsúztak a téltől Domaszéken

A Jázmin Nyugdíjas Klub tagjai második alkalommal tartottak télűzést, valamint a Kincskereső Óvoda apraja-nagyja is vidám télűző farsangi mulatságot rendezett a hétvégén. A boszorkányt mindkét helyen elégették.

Tamási Anna Éva

A böjti boszorkány égetése Szeged-környéki hagyomány, bár korábban Európa más vidékein is ismert volt. Fotó: Domaszék hivatalos oldala

A tél végleges elbúcsúztatása és a tavasz mielőbbi érkezése reményében égettek boszorkánybábut a legifjabbak és a régebb óta fiatalok Domaszéken. Egy ősi hiedelem hívta életre a tél végén esedékes zajos mulatságot. Az hitték az emberek, hogy amikor a nappalok rövidebbek, az éjszakák pedig hosszabbak, a gonosz szellemek életre kelnek. Őket hangos, maskarás vigadalommal próbálták elűzni. 

Fotó: Domaszék hivatalos oldala

Ez a népszokás nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte elterjedt volt, általában a böjt elejére vagy a farsangi időszak végére esett. Bár hozzá kell tenni, nem keresztény eredetű szokásról van szó. Néhol halottas menetet is szerveztek köré, valamint az égetés közben jajveszékeltek, veszekedtek, amely a tél és a tavasz küzdelmét hivatott szimbolizálni.

Fotó: Domaszék hivatalos oldala

A jóidőt már nagyon várják a domaszékiek is, így a telet és az ártó szellemeket jelképező boszorkánytól megszabadultak a nyugdíjasok. Bár frappánsan jegyezte meg a Nyugdíjas Klub vezetője:

A jelen időjárásunk a téltemetést nem fogja komolyan venni, mert híre sincs a hónak meg a hidegnek, de a szokás és a vigasság megmaradt

 – mondta Gál Imre a rendezvényen.

A településen a Kincskereső Óvodában a legkisebbeket is megismertették a mókás hagyománnyal. A gyerekek lelkesen készültek az eseményre, kreatív és színes maskarákat viseltek, és büszkén mutatták be az elkészített öltözékeiket. Majd a hagyományos boszorkányégetés keretében együtt készítették és égették el a boszorkányokat, ezzel elűzve a tél gonosz szellemét és üdvözölve a tavasz érkezését. 

Az óvoda igazgatója, Koczkás Orsolya elmondta, fontosnak tartják a hagyományok ápolását, és büszkék a gyerekek kreativitására és részvételére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában