A deszki szerb aranyhímzés és a szegedi papucs is látható

2024.02.26. 14:20

Szellemi kulturális örökségek Mórahalmon

Arany T. János

A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén és az UNESCO listáján szereplő kulturális elemekről készült művészi fotókból nyílt kiállítás Mórahalmon, ami március 7-ig díjtalanul tekinthető meg az Aranyszömben. Fotó: Török János

Mórahalom. A deszki szerb aranyhímzés és a szegedi papucs is feltűnik azon a mórahalmi kiállításon, ami a napokban nyílt az Aranyszöm Rendezvényházban. Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt, amelyhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. 2008-ban született meg a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke, amely minden évben olyan kulturális elemekkel bővül, amelyek mögött a hagyományt éltető, örökítő, gyakorló közösségek állnak. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága megalakulása óta a megőrzésre irányuló szakmai segítségnyújtás mellett figyelemmel kíséri, illetve dokumentálja az örökségközösségek fontos eseményeit, programjait. Több, mint tíz éve követik nyomon fényképezőgéppel, kamerával a közösségek életét. A fotókiállítás a szellemi kulturális örökségeket gyakorló közösségek egy-egy pillanatát gyűjti csokorba, a közösségek, valamint örökségük sokszínűségét, élő- és értékközvetítő jellegét fejezi ki. Kovács-Tanács Istvánné, a rendezvényház munkatársa elmondta, egy térségi kulturális programsorozat részeként látják vendégül a „Szellemi kulturális örökség Magyarországon” elnevezésű, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Petőfi Kulturális Program keretében létrejött kiállítását, ami március 7-ig díjtalanul tekinthető meg az Aranyszömben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában