Helyi kultúra

2024.03.13. 16:09

A város hőseire is emlékeznek Makón

A makói főtéren, a szökőkút körül a már megszokott módon, szabadtéri kiállítással köszöntik a forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóját. A Maros-parti városban a koronavírus-járvány idején, kényszerből rendeztek ilyet, de népszerű lett – persze most hagyományos ünnepségsorozat is lesz.

Szabó Imre

A nem mindennapi élményt nyújtó tárlat jövő hétfőig tekinthető meg. Fotó: Szabó Imre

A zárt vitrinekben honvédegyenruhákat, a nyolc tablón pedig a szabadságharc makói hőseit mutatja be az a szabadtéri kiállítás, ami szerdán reggel a Széchenyi téri, ezúttal piros-fehér-zöldben pompázó szökőkút körül nyílt meg. A Fegyverre, fegyverre véreim! című tárlatról a József Attila Múzeum igazgatója, Szikszai Zsuzsanna azt mondta, az ikonikus történelmi alakokat, Petőfit, Kossuthot vagy Bem apót mindenki ismeri, a nagy idők Csanád vármegyei, illetve makói hősei viszont névtelenek maradtak.

Pedig a vármegye 1848 tavaszán kilenc hadosztályt állított ki, és ezek közül öt makói volt. Nem csak egyszerű honvédek, de főhadnagyok, ezredesek is akadtak köztük. A tablókon közülük olyanokat örökítettek meg képpel és önéletrajzzal, mint Petőfi barátját, Dobsa Lajost, Návay Sándort, aki Buda ostromában vett részt vagy Tarnay Kálmánt és Antalt, akik sokáig Bécsben, az udvari testőrségben szolgáltak, de a szabadságharc kitörésekor hazatértek.

– Ha megismerjük őket, az egyben a helyi identitásunkat is erősíteni fogja – hangsúlyozta az intézményvezető. A forradalom és szabadságharc további makói rendezvényeiről Farkas Éva Erzsébet polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, a központi ünnepség csütörtökön lesz. A program az emléknap előestéjén este 6-kor a Kossuth-szobornál veszi kezdetét, ahonnan a polgármesteri köszöntőt és műsort követően fáklyás-lovas felvonulás indul a megszokott útvonalon. Ennek végén, a város főterén Szentpéteri Csilla és zenekara ad élő koncertet Varga Miklós közreműködésével. Március 15-én pedig történeti játszóház várja a családokat délelőtt a József Attila Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában