Cigány kulturális központ lesz a Petőfi utca 6. szám alatti iskola udvarán álló épületből

2024.04.08. 19:42

A roma kultúra napját ünnepelték Vásárhelyen

Kovács Erika

A rendezvényen koncertekre és ingyenes ételkóstolóra várták a helyi romákat. A megnyitó idején csak kevesen vettek részt a programon. Fotó: Kovács Erika

Saját ígéreteként cigány kulturális központnak ajánlotta fel a vásárhelyi romáknak a Petőfi utca 6. szám alatti iskola udvarán lévő épületet Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a roma kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen.

Április 8. a roma kultúra világnapja, amit eddig még soha nem ünnepelt olyan nagyszabású rendezvényen a városi önkormányzat és a Cigány Nemzetiségi Tanács, mint most, két hónappal a helyhatósági választás előtt.

– Nagyon jó a cigány közösség itt Hódmezővásárhelyen – mondta az ünnepségen, beszéde elején Tóth István, önkormányzati roma referens. Kiemelte, fontos a roma hagyományok, kultúra ápolása, hogy rangot adjanak a cigány szónak, megtanítva a többségi társadalomnak, hogy értéket képviselnek. Fontosnak nevezte, hogy ehhez legyen bölcsessége és türelme mindkét oldalnak, a kisebbségi és a többségi társadalomnak is.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta, díjat alapítottak a legjobb roma tanulóknak, Bogdán László-díjjal és Mátray Attila-díjjal ismerik el a kiemelkedő életúttal rendelkezőket. Idén Gavodi István kapja majd a Mátray Attila-díjat. A polgármester méltatta a Petra programot is.

Márki-Zay Péter a beszéde végén jelentette be, hogy saját ígéreteként, nem hivatalosan, a Petőfi utca 6. szám alatti iskola udvarán lévő épületet cigány kulturális központnak ajánlja fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában