Helyi kultúra

2024.04.01. 15:58

Helyi értékeket népszerűsít a fesztivál

Az ország távoli részeiből is jöttek vendégek és kézművesek a Helyi ízek fesztiváljára, amit a hagyományőrzés jegyében és a város népszerűsítése érdekében rendeznek. Hagyományosan húsvéthétfőn, immár tizenötödik alkalommal várták a látogatókat.

Darók József

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület mindent megtesz – és nem kampányszerűen – a város értékeinek megmutatásáért – köszönte meg a szervezők munkáját a fesztivált megnyitó Szabó Zoltán Ferenc polgármester. Balla Tibor tekerőjátéka, igazi, élő szentesi muzsika és a Zöldág hagyományőrző szakkör népi gyermekjátékai fogadták a betérőket az ifjúsági házba, ami az eddigi tizenöt alkalomból tizedszer adott otthont a húsvéthétfői fesztiválnak. Helyi és környékbeli ízeket kóstolhattak a mindszenti fürjtojásos palacsintától Bernátné Marika kölesén át Vincze Lászlóné csíramáléjáig. A város történelmi és jelenkori értékeinek átadása a céljuk, illetve a hagyományápolás – mondta Matkócsik Pál, az egyesület elnöke. Országosan reklámozzák a rendezvényt, ennek köszönhetően ezúttal Heves vármegyéből, vagy éppen Tótkomlósról is bejelentkezett árus. 

 Országosan népszerűsítik a várost a fesztivállal. Fotó: Darók József
 Országosan népszerűsítik a várost a fesztivállal. Fotó: Darók József

A délelőtti éledező forgatagban nézett be családjával a fesztiválra Tóth Kornél, akik a Győr melletti Lébény városából kirándultak a Kurca partjára. Az interneten találtak rá a városra, ahol eltölthetik a húsvéti hosszú hétvégét, és a szálloda ajánlatában szerepelt ez a fesztivál, de látogatást tettek Ópusztaszeren is. Mint a férfi elmondta, mivel nem fiús apuka, minden évben egyedül locsolja meg feleségét és két lányát, már reggel túl is estek rajta, még a szálláson – mesélte. 

A délután fénypontja nagyobb közönség előtt a Jövőnkért AMI táncháza, majd a szentesi származású népzenész, Debreczeni-Kis Helga citerás műsora volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában