Helyi kultúra

2024.04.15. 07:00

Online tőzsdén nyert a Batsányi tanára

A Batsányi János Gimnázium és Kollégium tanára, Kovács Péter nyerte az idei Részvényfutamot. Az online verseny során virtuális kétmillió forinttal tőzsdézhettek tanárok és diákok.

Darók József

Fontosak a pénzügyi ismeretek, a tőzsdén is jól jönnek – vallja Kovács Péter. Fotó: Darók József

A Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány közös, online tőzsdejátékán a tanárok versenyében győztes Kovács Péter a csongrádi gimnáziumban informatikát és digitális kultúrát tanít, azon kívül pénzügyi főiskolai diplomájával gazdasági ismeretekkel is gazdagítja a tanulókat. Annak idején a szegedi Junior Achievement alapítványnak az Amerikából hozott tananyagát kezdte használni Péter a diákjainál. Időközben idehaza létrehozták a Pénziránytű Alapítványt, többek között a Budapesti Értéktőzsdével és különböző bankokkal karöltve, és kifejlesztettek egy saját tananyagot. Ehhez kerestek olyan iskolákat, ahol szívesen kipróbálnák ezt az oktatást. 

Mi is egy iskola voltunk, egy azóta már elhunyt kolléganőmmel két csoportban foglalkoztunk a gyerekekkel 

– mondta Péter.

Egy pár éves szünetet követően újraindult ez a program, most a Pénziránytű Alapítvány tananyaga tankönyvi és digitális formában is elérhető, ez utóbbiból dolgozik a Batsányi tanára az egyik 12. osztályukban. Emellett az alapítvány, hogy a diákok általánosságban is találkozzanak pénzügyi és gazdasági ismeretekkel, kitalálták a Pénz7 nevű programsorozatot, amivel minden tavasszal népszerűsíteni igyekeznek ezeket a tudnivalókat. A gimnázium oktatója elbüszkélkedett azzal, hogy sok tanítványát kifejezetten érdekli a tőzsde. Egy korábbi diákja még programot is szerkesztett, hogy követhesse az árfolyamok mozgását.

A Budapesti Értéktőzsde Részvényfutamának segítségével a középiskolások mellett a 7-8. osztályos diákok, valamint tanáraik és szüleik is  kipróbálhatták befektetési érzéküket. A játék célja a tőzsde működésével, a befektetési lehetőségekkel és a tudatos megtakarítás alapú öngondoskodással kapcsolatos ismeretterjesztés. A játékosok márciusban 18 kereskedési napon keresztül tőzsdézhettek, kétmillió forint értékű virtuális tőkével gazdálkodva.

A kvízekkel megszerzett tudást helyes tőzsdei döntésekkel is bizonyítani kellett ahhoz, hogy dobogós helyezést érhessen el a versenyző. A tanárok között idén Kovács Péter 8,9 százalékos hozamot elérve végzett az élen, nyereménye egy műszaki cikkekre beváltható ajándékutalvány. A tudás mellé szerinte odaszegődött a véletlen is. 

Pont olyanokat és pont olyan mennyiségben vásároltam részvényeket, amiket utána nem adtam el addig, az ára fel nem ment

 – magyarázta.

Péter fontosnak tartja kiemelni, hogy létezik egy ilyen megmérettetés, és egyre többen foglalkoznak vele, és egyre inkább érdemes is lenne, hogy a gyerekeknek egyéb elképzelésük is legyen az iskolai tantárgyak mellett. Az éles tőzsdézésben is kipróbálta magát, de abban kevésbé fényes eredményei vannak – jegyezte meg. Kisebb osztalékokat ér el, igaz, nem is követi rendszeresen, de akadt már diákjai, akinek nagyon bejött. 

A vármegyei intézmények idén egyébként különösen aktívnak bizonyultak a pénzügyi tudatosságot célzó országos programokon: a március elején zajlott PÉNZ7-hez Csongrád-Csanád vármegye 54 tanintézményéből összesen több mint 8 ezer diák csatlakozott. A vármegye iskoláiban mintegy 550 rendhagyó pénzügyi tanórát tartottak a témahét keretén belül. A tanév idei egyik utolsó pénzügyi megmérettetése a három fordulóból álló Nagy Diák Pénzügyes Teszt, amelynek online kérdéssora május 5-ig tölthető ki a http://www.nagypenzugyesteszt.hu oldalon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában