Az egészséges életmódot népszerűsítik

2024.05.24. 12:00

Botra fel! túrát rendeznek Szegeden és Makón is

Szeged és Makó is csatlakozott a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által kezdeményezett Botra fel! kihíváshoz. A nordic walkig sétát május 25-én az ország 20 pontján tartják meg, hogy felhívják a figyelmet az elhízás veszélyeire, az aktív életmód fontosságára.

Koós Kata

A mozgás életet menthet – erre igyekeznek felhívni a figyelmet az országos nordic walking akció szervezői.

Fotó: alvarez

Hat évvel ezelőtt indította útjára a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a Botra fel! kampányt. 

A kezdeményezéssel az a célunk, hogy rámutassunk, a civilizációs betegségek okozta spirálszerű egészségromlásba nagyon könnyű belecsúszni. Ma már pontosan tudjuk, hogy az olyan betegségek, mint a diabétesz, a magas vérnyomás vagy éppen az idült vesebetegség, összefüggnek egymással, egyik szövődményből következik a másik. Éppen ezért nehéz átfogó kezelési protokollt összeállítani, azonban a rendszeres mozgás és az egészséges testsúly megőrzése mind a megelőzésben, mind a terápiában fontos szerepet játszik

 – mondta el Füzesi Brigitta, a szövetség elnöke.

A kampányhoz 2022-ben társult a Magyar Hypertonia Társaság, tavaly a Magyar Szabadidősport Szövetség, idén pedig a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozott, jelezve, hogy a testmozgás egy olyan univerzális egészségmegőrző szokás, amely minden szempontból nélkülözhetetlen az életünkben.

Egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált emberek 80-90 százaléka egyúttal túlsúlyos vagy elhízott. Fontos hangsúlyozni, hogy sokkal többről van szó, mint hogy tetszik-e, amit a tükörben látunk, tehát az időszakos divatdiéták helyett érdemes inkább a hosszabb távon is követhető, egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra épülő életmódot kialakítani 

– hangsúlyozza Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A KSH adatai szerint az elhízás hazánkban már népbetegségnek számít. A férfiak 40 százaléka, a nők csaknem 30 százaléka a túlsúlyos kategóriába esik, a komoly súlyproblémákkal küzdő tinédzserek aránya pedig négy és félszeresére nőtt az elmúlt évtizedben. Az orvosszakmai szervezetek állásfoglalása alapján a kóros túlsúly összességében több mint húszféle szövődményes betegséget okozhat. Ezek között jelentősek a szív- és érrendszeri elváltozások. 

A május 25-ei kihíváson a részvétel ingyenes, regisztrálni a Botra fel! hivatalos weboldalán lehet. A résztvevők a vércukor- és vérnyomásértékeiket a program előtt és után is megmérethetik, továbbá a haskörfogat mérésére és a BMI számítására is lehetőséget biztosítanak majd a szervezők. Makón a Petőfi parkból, Szegeden a Vértó Szabadidőparkból startol a nordic walking túra szombaton 14 órakor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában