Szeged

2021.06.22. 19:00

Pénteken nyílik a Rotschild-kiállítás – Fotók

Több mint 20 ruhát láthatnak az érdeklődők péntektől a Fekete Házban, amelyeket a magyar divatkirálynő, Rotschild Klára tervezett. A divat nagyasszonya Tito és Kádár feleségét is öltöztette, de az egyiptomi uralkodócsalád is rendelt tőle.

munkatársunktól

Több mint 20 Rotschild Klára-ruhát hoztak Szegedre. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Rotschild Klára neve az 1930-as évek elejétől négy évtizeden keresztül egyet jelentett a divattal:

nemcsak hazánkban volt híres divattervező, hanem például Tito felesége, „a keleti Jackie Kennedy” is rendszeresen tőle rendelte ruhakölteményeit. De Faruk egyiptomi uralkodó édesanyjának és lánytestvéreinek, illetve a perzsa sah nejének is készített ruhacsodákat. Az ő életét és munkásságát mutatja be az a kiállítás, amely pénteken nyílik a Fekete Házban. A tárlat anyaga a Magyar Nemzeti Múzeumból érkezett.

 

Simonovics Ildikó kurátor elmondta, a fővárosban 2019 novemberében nyílt meg a kiállítás, márciusban azonban a pandémia miatt be kellett zárni. Sokan így nem tudták megtekinteni, ezt azonban most Szegeden pótolhatják.

Négy teremben több mint 20 ruhát állítottak ki, köztük Kádár Jánosné egyik kosztümjét is.

Az érdeklődők emellett fotókról és különböző interjúk alapján megismerhetik a magyar divatkirálynő életútját, láthatnak ruharajzokat, megtapinthatnak anyagokat, amelyekkel dolgozott, illetve megtekinthetik ikonikus karkötőjét is, amelyet mindig viselt. A szegedi kiállítás különlegessége pedig az a videó lesz, amelyet a fővárosban sem lehetett látni: ez az egyetlen fennmaradt mozgókép Rotschild Kláráról, amelyen még a hangját is lehet hallani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában