Kalapács alá kerülnek a műalkotások

2021.10.08. 15:34

Az árverésből befolyt összeg a Szegedért Alapítvány mecénási céljait szolgálja

Közel hetven képzőművészeti alkotás kerül kalapács alá a Szegedért Alapítvány szombati jótékonysági árverésén. A kínálat igen sokszínű, festmények, kisplasztikák, grafikák és érmek is gazdára várnak. Az aukció vezetője, Nátyi Róbert művészettörténész elárulta, a kezdőliciteket igyekeztek vevőbarát módon összeállítani.

Koós Kata

20210205 Szeged Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK palota művészeti vezetője. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Szegeden a könyvaukciók hagyománya több mint húszéves múlttal rendelkezik. Műtárgy árverések azonban csak nagyon szórványosan fordultak elő az elmúlt évtizedekben. Próbálkoztak fővárosi kereskedőcégek is aukciókkal a városban, de nem eresztettek gyökeret

– mondta el lapunknak Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedért Alapítvány október 9-i jótékonysági árverésének vezetője. A rendezvénynek a Szegedi Nemzeti Színház ad majd otthont az alapítvány 32. Díjátadó Gáláját követően.

Sokszínű kínálat

Kifejtette, hagyományteremtő céllal hirdették meg az árverést, amelynek során több mint negyven képzőművész összesen 67 alkotása kerül kalapács alá.

– A kínálat igen sokszínű, a képzőművészet több ága képviselteti magát. A gazdára váró alkotások között van festmény, grafika, kisplasztika, érem, plakett. A felajánló művészek többsége szegedi vagy a városhoz kötődő alkotó, mint például Popovics Lőrinc, Sejben Lajos, Pataki Ferenc, Lóránt János Demeter vagy Nagy Gábor – közölte a REÖK kurátora.

A jövő útja

Hozzátette, mivel ez lesz az alapítvány első jótékonysági aukciója, az összes felajánlott alkotást a nagyközönség elé tárják.

– Az első alkalom mindig egyfajta teszt az alapítvány, a művészek és a közönség részéről is. Mivel a hosszútávú cél, hogy ez az aukció hagyománnyá váljon a városban, azt kell elérni, hogy az alkotók érezzék, hogy e jótékonysági árverés az életművüket erősíti, hogy nekik is érdekük, hogy minél nívósabb műveket ajánljanak fel. Hiszen azok gyűjteményekbe, mecénásokhoz kerülnek. Véleményem szerint siker esetén a jövő útja az lesz, hogy az árverést zsűrizés és komoly kiállítás előzi majd meg – magyarázta Nátyi Róbert.

Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK kurátora vezeti az aukciót. Archív fotó: Frank Yvette

Az árverésre váró képzőművészeti alkotások jelenleg az alapítvány honlapján és közösségi oldalán megtekinthetők. Többségük festmény, melyek között realista stílusú és nonfiguratív művek egyaránt találhatók. Az anyag különleges részét képezi Fritz Mihály éremsorozata, melynek darabjain neves zeneszerzők portréi láthatók, mint Schubert, Wagner, Liszt, Bartók, Verdi vagy Debussy.

Kis licitlépcsők

Nátyi Róbert arról is beszélt, hogy a kezdőliciteket igyekeztek vevőbarát módon összeállítani.

– Megbecsültük a műtárgyak hozzávetőleges eszmei értékét, de ennél jóval alacsonyabb a kikiáltási ár és kis licitlépcsőkkel haladunk majd

– részletezte. Az ötvenezer forintnál kevesebb kikiáltási árú műtárgyak estén kétezer forinttal, ötven- és százezer forint értékű alkotások esetén ötezer forinttal, a százezernél nagyobb értékű műtárgyak estén pedig tízezer forinttal emelkedik majd a licit.

– A befolyt összeg a Szegedért Alapítvány céljait szolgálja majd, amely a város mecénás egyesületeként köztudott, hogy visszaforgatja azt a művészet, a tudomány, a kultúra, a következő generáció tehetségeinek támogatására

– hangsúlyozta a művészettörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában